Dumoulin en bondscoach Moerenhout vol emoties na zilver: ‘Speciaal voor deze dag kwam ik terug’

28 juli 2021

AFP

Tom Dumoulin was vol emoties na zijn zilveren medaille in de olympische tijdrit. Begin dit jaar wilde de Nederlander even niet meer wielrennen, maar hij kwam speciaal terug voor de Olympische Spelen en hoefde alleen Primoz Roglic voor zich te dulden. 


"Het was een moeilijke weg hiernaartoe. Ik was overtraind in de winter en klaar met fietsen", zo haalde Dumoulin na afloop zijn gevoel van begin 2021 terug. "Maar ik besloot terug te keren, speciaal voor deze dag. Ik had een doel en ben heel trots", aldus Dumoulin, die genoegen moest nemen met zilver. Maar wel zilver met een gouden randje: "Het is geen goud, maar ik heb alles gegeven en Primoz was geweldig.”

Emotionele bondscoach
Ook bondscoach Koos Moerenhout was emotioneel. Dumoulin en hij vielen elkaar in de armen: "Er was veel ontlading. Tom zei niet zoveel, maar we waren allebei emotioneel. Het gaat om zijn carrière en leven. Hij heeft heel diep gezeten en dan pakt hij Tokio als trigger om zijn carrière een mooie duw voorwaarts te geven. Dan hoop je dat dat gebeurt. Dit is een fantastische bekroning van heel de route hiernaartoe. Je strijdt altijd voor goud, maar dit is een heel bijzondere zilveren plak. Dit is heel gaaf en een heel mooie verdiende plak", zei de bondscoach bij de NOS.

Samengeknepen billen
"Het was héél spannend", vond Moerenhout: "Je ziet dat hij het perfect doet en technisch is hij niet op een foutje te betrappen. Het ziet er snel uit, maar je hebt geen referentie. Alle toppers zaten op een zakdoek dus je zit met samengeknepen billen in die laatste ronde. Hij deed het fantastisch.”