Tom Dumoulin doet zonder ritme mee met favorieten in olympische tijdrit en pakt zelfs zilver

28 juli 2021

Getty Images
tom-dumoulin-tijdrit-nederland-olympische-spelen

Niemand wist waar Tom Dumoulin stond toen hij woensdagochtend begon aan zijn olympische tijdrit. De Nederlandse wielrenner had maar een paar wedstrijdjes gereden na zijn korte wielerpauze en stond dus als grote verrassing aan de start in Tokio. Maar hij deed prima mee met de favorieten en pakte zelfs de zilveren medaille, achter winnaar Primoz Roglic.


Heel knap van de Limburger, die dit jaar alleen de Ronde van Zwitserland, de NK's en de olympische wegrit reed, stopte na de Vuelta in september 2020 met fietsen. Hij was het plezier kwijt en wilde even rust aan z'n kop. Hij kondigde in mei zijn terugkeer weer aan, na dus een half jaartje pauze.

Toppers binnen 10 seconden van elkaar
Op de olympische tijdrit, die 44 kilometer lang was, liet hij zien dat tijdrijden nog steeds zijn specialiteit is. En dat hij zich dus kan meten met de favorieten. Het werd een secondenspel tussen Dumoulin, Primoz Roglic, Rohan Dennis, Wout van Aert en Filipo Ganna. Na het eerste rondje stonden al deze mannen binnen 10 seconden van elkaar.

Tweede rondje
Alles was dus afhankelijk van hoe zij hun krachten verdeelden. Want het tweede rondje toonde bij veel renners die voor hen finishten al aan dat die compleet anders kon zijn. Roglic ging dat rondje in met de wetenschap dat hij op dat moment de snelste van allemaal was.

Goud voor Roglic
De Sloveen, ploeggenoot van Dumoulin bij Jumbo-Visma, hield zijn fantastische tijdritvorm vast en reed iedereen aan gort. Roglic pakte daardoor het goud, maar daarachter was het loeispannend in de strijd om zilver en brons. Met ogen vol hoop keek Dumoulin na zijn 44 kilometer naar zijn concurrenten voor zilver. Dat pakte steeds meer in zijn voordeel uit. Dennis kwam nog het dichtste bij, maar pakte de medaille niet meer af van hem.

ZILVER
Uiteindelijk rekende de Nederlander af met onder anderen Van Aert, Remy Cavagna, Stefan Küng, Dennis en wereldkampioen Ganna. Met zijn prestatie pakte Dumoulin ZILVER voor Nederland! Alweer de 7e medaille van deze woensdag 28 juli.