Henk Grol (36) neemt afscheid met verlies team: ‘Heb alles eruit geperst’

31 juli 2021

Henk Grol neemt op 36-jarige leeftijd afscheid van de judosport. Hij doet dat op de Olympische Spelen maar niet zonder het gedroomde goud en ook niet met een bronzen plak met het judoteam. Grol won zijn pot maar zag zijn ploeg verliezen van Duitsland. "Ik had liever een ander einde gehad, maar dit is topsport", zei een moegestreden Grol bij de NOS.


"Het is gewoon klote. We waren zo fucking dichtbij, maar het viel niet onze kant op."

Grol was wel bezig met het einde van zijn loopbaan, maar toch ook weer niet. "Het team staat voorop en daar hebben we verloren. Ik maakte een goede wedstrijd gelukkig. Ik heel anders willen afsluiten, maar het is niet gelukt."

En dus was er het besef bij Grol. Einde loopbaan. Een carrière die hem 2 bronzen olympische medailles opleverde, 3 Europese kampioenschappen en 3 zilveren medailles bij de WK's. Een van de beste Nederlandse judoka's aller tijden. "Ik heb alles eruit geperst, het is goed zo. Ik heb alles meegemaakt. Hoogtepunten, ben door het putje gegaan. Alles. Ik voerde heel vaak een strijd met Henk Grol en dat kon ik niet winnen. Laat dat nu maar rusten. Ik heb de laatste jaren veel struggels gehad. Ik kende veel fysieken klachten. En dan niet op 1 plek maar op meerdere plekken. Niemand wint van de tijd en ik ook niet. Mijn judoleven is klaar."