Henk Grol verliest nu na 19 seconden maar wordt toch held van Nederlandse judoploeg

EPA

Eimert Pruis • 08:20, 31-07-2021 / Laatste Update: 15:39, 05-01-2024

De Nederlandse judoka’s kunnen de Olympische Spelen misschien toch nog met een kleine glimlach afsluiten. Ze boekten in de achtste finales van de gemengde landenwedstrijd een zwaarbevochten zege op Oezbekistan (4-3). Henk Grol verloor eerst kansloos, maar werd uiteindelijk de held voor de Nederlandse ploeg.

Nederland kwam met 1-3 achter, door een overwinning van Sanne Verhagen en nederlagen van Henk Grol, Tornike Tsjakadoea, Sanne van Dijke in de Budokan. Grol stond opnieuw tegenover Bekmurod Oltiboev, van wie hij vrijdag al na 25 seconden verloor. Dit keer lag hij na 19 seconden op zijn rug. Maar Nederland, en met name Grol, toonde veerkracht.

Ultieme wraak op Oezbeek

Noël van ‘ t End en Guusje Steenhuis brachten Nederland terug op 3-3, waarna na loting uitgerekend een wedstrijd tussen Grol en Oltiboev de beslissing moest brengen. Grol liet zich niet een 3e keer verrassen en won zeer knap door zijn opponent op 3 straffen te zetten. Brazilië is de tegenstander van Nederland in de kwartfinale.

Nederland heeft afgelopen week slechts 1 medaille overgehouden aan de individuele wedstrijden op de Spelen. Van Dijke greep brons in de klasse tot 70 kilogram.

De gemengde landenwedstrijd is een nieuw onderdeel op de Spelen. Zes judoka’s uit verschillende gewichtsklassen nemen het tegen elkaar op.