‘Nederland gaat op Olympische Spelen in Tokio recordaantal medailles bijna verdubbelen’

14 april 2021

Pim Ras Fotografie

De Nederlandse sportploeg gaat komende zomer bij de Olympische Spelen in Tokio een recordaantal medailles winnen. Dat is althans de verwachting van sportdatabureau Gracenote, dat 100 dagen voor de start van het grootste sportevenement met de nieuwste berekening komt.


Gracenote verwacht dat de Oranje-equipe onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband met liefst 46 medailles terugkeert. Daarmee komt Nederland in de medaillespiegel uit op de 5e plaats. De Verenigde Staten (114 medailles) voeren de tabel aan, gevolgd door China (85), Rusland (73) en Japan (59).

In juli 2019: 34 medailles
Nederland kwam in juli 2019, toen Gracenote ook een berekening maakte, nog op 12 plakken minder uit. In een kleine 2 jaar tijd hebben meer sporters laten zien voor eremetaal in aanmerking te komen.

Huidige record: Sydney 2000
Het record van de Oranje-formatie bij de Zomerspelen staat op 25 medailles. Dat was in 2000 in Sydney, toen Van den Hoogenband daar zelf als zwemmer nog een groot aandeel in had. Bij de vorige Zomerspelen in Rio kwam Nederland in 2016 op 19 medailles uit.


Andere landen
De 46 plakken voor Nederland zijn door Gracenote onderverdeeld in 16 gouden, 16 zilveren en 14 bronzen. Het databureau laat wel weten dat het, vanwege het coronavirus en de aangepaste sportkalenders en kwalificatieprocedures, moeilijker dan ooit is om een voorspelling te doen. Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië maken achter Nederland de top 10 compleet.

Zeilen de grootverdiener
Gracenote rekent onder meer op goud voor atlete Sifan Hassan (10.000 meter), BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd en individuele tijdrit) en de hockeyvrouwen. Nederland moet vooral het verschil bij het zeilen gaan maken. Gracenote rekent bij die sport op liefst 5 keer goud voor Oranje.