Nederlands estafetteteam moet ondanks protest in finale tóch tegen Verenigde Staten: ‘Onacceptabel’

31 juli 2021

AFP
4x400meter-estafette-nederland-amerika-protest

Het 4x400 meter gemengde estafetteteam neemt het zaterdagmiddagmiddag (14.35 uur) in de finale tóch op tegen Amerika, de favoriet die vrijdag juist gediskwalificeerd werd. Omdat de Amerikanen wel gelijk kregen in hun protest tegen die uitsluiting, hebben de andere landen op hun beurt weer een protest aangetekend. Nog altijd zonder resultaat. "Dat vinden we niet acceptabel”, zegt technisch directeur Ad Roskam in een statement van de Atletiekunie, vlak voor de finale.


Roskam heeft samen met andere mede-finalisten protest ingediend tegen het terugdraaien van de diskwalificatie van de Verenigde Staten. "Deze beslissing was door de jury niet (voldoende) onderbouwd", vindt hij. Het Nederlandse team plaatste zich vrijdag met Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela overtuigend en in een dik Nederlands record voor de finale. Door de uitschakeling van Amerika stegen de kansen op een medaille. Op beelden is duidelijk te zien dat hun 2e loopster buiten het vak is gaan staan bij de wissel.

Uitslag finale mogelijk niet definitief
Volgens de Amerikanen werd zij daar echter verkeerd neergezet door een lid van de wedstrijdleiding. Roskam heeft bij De Telegraaf echter laten weten dat terugdraaien om die reden ‘niet volgens de reglementen’ is verlopen. Hij zei ook dat de uiteindelijke beslissing van de jury hoogstwaarschijnlijk pas na de race duidelijk wordt, waardoor het dus zou kunnen dat de uitslag van de finale nog niet de definitieve is. Maar een paar uur na de race kwam Roskam met de mededeling dat de uitslag definitief is en er dus geen medaille komt voor Nederland.

Femke Bol
Het altijd besproken plan was dat hordenrevelatie Femke Bol niet in actie zou komen op de 4x400 meter gemengd. Zojuist is alsnog gecommuniceerd dat ze start, als 3e loopster. Het volledige team: Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Bol en Ramsey Angela.