Belastingdienst liep honderden miljoenen euro's mis door fraude in paardenhandel

Trevor Wagener • 10:13, 07-08-2021 / Laatste Update: 07:39, 08-01-2024

In de handel van exclusieve spring- en dressuurpaarden wordt flink gesjoemeld en gefraudeerd. De belastingdienst schijnt zo'n 100 miljoen euro aan belastinggeld mis te zijn gelopen uit deze miljardenbranche. Het AD meldt dat deze handel al jaren onder een vergrootglas ligt, zonder dat er goede controles plaatsvinden.

Grootschalig onderzoek van de Belastingdienst leidde tot 100 miljoen euro aan naheffingen en boetes. Niet alleen kopers, ook andere handelaren, fokkers, ruiters, makelaars en andere zogenaamde hippische ondernemers werden onder de loep genomen.

Schimmige zaken

Veel handelaren maken gebruik van buitenlandse bankrekeningen, schreef het medium. Dit maakt het opsporen en het herleiden van de geldstromen moeilijker. Volgens AD zijn Nederland, België en Duitsland leidend in de handel om deze zogeheten elitepaarden. Het medium meldde daarbij dat deze branche haar eigen regels en wetten erop nahoudt.

In België moeten handelaren bij elkaar 26,5 miljoen euro terugbetalen. Het grootschalig belastingonderzoek is in samenwerking gegaan met andere landen.