🎥 | Jockey komt goed weg met lichte straf na levensgevaarlijke elleboog tijdens race

Trevor Wagener • 19:14, 30-09-2022 / Laatste Update: 11:31, 08-01-2024

Wat een moment bij de paardenrace op de renbaan van Saint-Cloud van vrijdag: aldaar deelde Christophe Soumillon een klein duwtje uit aan tegenstander en toptalent Rossa Ryan, waarna die laatste keihard ten val kwam. Het leverde Soumillon een schorsing van 2 maanden op.

Beide jockeys waren in Frankrijk met elkaar in gevecht voor een betere positie toen Soumillon een illegale actie maakte. Op beelden van Sky Sports Racing is te zien hoe hij de 22-jarige Rossa een zetje gaf met de elleboog, waardoor de Ier zijn balans verloor en hard in de modder viel.

'Oké'

Ryan kon opstaan en had uiteindelijk nergens last van. Ook kon hij al lopend de op de renbaan aanwezige ambulance bereiken. Na afloop van de race zei de 41-jarige Soumillon dat het hem speet. "Gelukkig is Rossa oké. Het had niet mogen gebeuren, ik wilde mijn paard juist de andere kant op sturen en wist meteen dat ik fout zat. Gelukkig gaat het ook goed met Rossa en zijn paard."

De internationale racebond schorste Soumillon meteen. Bijzonder is wel dat zij besloten de schorsing pas ná 14 oktober in te laten gaan. Zodoende kan Soumillon aankomende zondag nog 'gewoon' meedoen bij de race rondom de Parijse Arc de Triomphe. Bij die wedstrijd staat liefst 4 miljoen (pond) op het spel.

Spelen met levens

Nog meer verontwaardiging over de duur van de schorsing ontstond na vergelijkingen met andere, vergelijkbare idiote gevallen in het paardenracen. Zo werd jockey Joffrey Mora bij de recente Ecuador Derby nog voor het leven geschorst nadat hij 700 meter voor de finishlijn de Peruviaan Luis Hurtado op eenzelfde manier van zijn paard douwde (zie onder).

Op internet regent het dan ook reacties waarin opgeroepen wordt dat Soumillon een langere schorsing verdient, aangezien ongelukken als deze met 60 kilometer per uur slechter af kunnen lopen. Het levende lijdend voorwerp daarvan is Freddy Tylicki, die jockey die hetzelfde lot ondervond en verlamd raakte.

Soumillon - die uiteindelijk als 2e de finishlijn passeerde - hield niets over aan de race op Saint-Cloud. Hij werd gediskwalificeerd en kon fluiten naar 13,5 duizend pond aan prijzengeld.