Nederland heeft weer een wonderpaard: maar wordt deze niet verkocht?
i

ANP

Nederland heeft weer een wonderpaard: maar wordt deze niet verkocht?

Robert Hüsken • 23:01, 23-09-2021 / Laatste Update: 01:31, 06-01-2024

Dinja van Liere en het paard Hermès zijn momenteel hét onderwerp van gesprek in de paardenwereld. De dressuurcombinatie verovert veel harten bij de paardenfans. Nederland heeft na lang wachten eindelijk weer een combinatie van de absolute wereldtop. Met een geweldige score van 86,74 procent in de kür op muziek in Aken, maakte Van Liere afgelopen week naam met Hermès. Maar als iets goed is, komt er al snel interesse om het paard te kunnen kopen. Kan Hermès wel behouden blijven voor Nederland?

Eigenaar Joop van Uytert zegt tegen Hoefslag dat hij 'extreem veel' wordt gebeld momenteel. Er is volop interesse in zijn hengst. "Ik krijg er echt kippenvel van", zegt Van Uytert over de proeven van zijn paard. "Het is een genot om naar te kijken. Het begint bijna op de Totilas-hype te lijken!"

Bijna 10 miljoen euro voor Totilas

Maar het wonderpaard Totilas werd eind 2010, in aanloop naar de Olympische Spelen van Londen, verkocht. Een Duitse paardenman betaalde bijna 10 miljoen euro aan de Nederlandse eigenaar van het paard dat in die tijd record na record vestigde. Zuur voor de Nederlandse sport. Een bijna zekere gouden medaille op de Spelen ging in rook op. Maar de eigenaar cashte flink. Wat zijn de plannen van Van Uytert met Hermès?

Intentie om Hermès te houden

"Ik heb zeker de intentie om Hermès voor de Nederlandse sport te behouden", zegt hij dan ook in een interview met Hoefslag. Al houdt hij wel een slag om de arm. Hij vindt namelijk dat eigenaren van paarden wel wat steun zouden kunnen krijgen als ze de paarden behouden voor de sport en niet voor het grote geld kiezen. "We moeten het allemaal zelf maar regelen. Dat vind ik wel een punt dat verbeterd zou moeten worden in ons land."

Bondscoach wil Hermès behouden voor Parijs 2024

Een oplossing is om Hermès vast te leggen bij de stichting Nederlands Olympiade Paard. Dan wordt er een contract opgesteld dat het paard niet verkocht wordt voor de volgende Olympische Spelen. “Ik heb onlangs wel een gesprek gehad met het N.O.P.”, zegt bondscoach Alex van Silfhout tegen Hoefslag. “Ik heb aangegeven dat ik als bondscoach Hermès graag wil voordragen. De commissie moet vervolgens bij elkaar komen om daarnaar te kijken, maar zij zullen het er wel mee eens zijn. Dan gaan ze in gesprek met de eigenaar, Joop van Uytert. Ik heb hem onlangs gesproken en hij gaf aan dat hij er ook voor openstaat om Hermès minimaal tot en met Parijs 2024 te behouden. Dat is heel positief, want het is voor iedereen heel belangrijk dat deze combinatie behouden blijft.”

De volgende wedstrijd waar Hermès en Dinja van Liere te bewonderen zijn, is waarschijnlijk de FEI Wereldbekerwedstrijd in Herning (Denemarken).