Olympisch eventingkampioen Mark Todd slaat paard en krijgt terecht schorsing op de broek
i

Getty Images

Olympisch eventingkampioen Mark Todd slaat paard en krijgt terecht schorsing op de broek

Eimert Pruis • 16:23, 16-02-2022 / Laatste Update: 01:36, 12-12-2023

2-voudig olympisch kampioen eventing Mark Todd is door de British Horseracing Authority geschorst, nadat een video was opgedoken waarop te zien is dat hij een paard met een tak slaat. De 65-jarige Nieuw-Zeelander deed dat meerdere malen tijdens een training.

De voorlopige schorsing betekent dat Todd even niet aan wedstrijden mag deelnemen. Er volgt nader onderzoek. Todd, die individueel goud won op de Olympische Spelen van 1984 en 1988, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het incident.

Eerder al paardenmishandelingen

Nieuw is mishandeling niet. Afgelopen zomer raakte Annika Schleu al in opspraak. De Duitse amazone sloeg haar paard op de Olympische Spelen van Tokio tijdens de Moderne Vijfkamp, nadat het dier weigerde te springen. Daardoor ging de gouden medaille aan Schleus neus voorbij. Of het nog niet erg genoeg is: de coach gaf het paard nog een vuistslag na.  

Tijdens de spelen viel in alle disciplines bijna 10 procent van de paarden geblesseerd uit. Bij 1 paard leidden de blessures zelfs tot een euthanasie. Vanaf de komende Olympische Spelen in Parijs is daarom op de Moderne Vijfkamp geen paardrijden meer te zien.