Bart Swings krijgt in Shanghai vierduizend Chinese kinderen achter zich aan
Bart Swings © Getty Images

Bart Swings krijgt in Shanghai vierduizend Chinese kinderen achter zich aan

16:12, 13-04-2024 / Laatste Update: 16:12, 13-04-2024

Bart Swings is big in China. De Belgische schaatser gaf een skeelertraining in Shanghai, waarbij liefst vierduizend kinderen van tussen de zes en twaalf jaar hun ijzertjes onder bonden.

Swings was al van plan af te reizen naar de megastad vanwege de eerste marathon van de nieuwe cyclus World Skate Marathon Tour, die zondag plaatsvindt. Skatefabrikant Powerslide had dit uitje met schoolkinderen georganiseerd. Ook de Belg Jason Suttels en de Duitser Felix Rijhnen waren voor de gelegenheid leraren voor de leergierige pupillen.

"Het deed me goed te zien dat inlineskaten daar deel uitmaakt van het aanbod van sportactiviteiten voor de leerlingen", zei Swings tegen Schaatsen.nl. "Het was heel cool om te doen. De kinderen waren superenthousiast."

Bart Swings en China

Speciaal voor de training vloog Swings eerder naar China dan hij had gepland. Het was de moeite waard: "De drukte en de gekte van de bijeenkomsten hielpen goed om de jetlag wat te verdringen." Het betekent een nieuwe fijne herinnering aan het land: bij de Olympische Winterspelen te China (2022) werd hij kampioen op het onderdeel massastart.