De laatste Spelen van reserve Rianne de Vries: 'Ik hou er rekening mee dat ik wéér niet mag rijden'
i

Getty Images

De laatste Spelen van reserve Rianne de Vries: 'Ik hou er rekening mee dat ik wéér niet mag rijden'

Eimert Pruis • 17:30, 08-02-2022 / Laatste Update: 14:39, 08-01-2024

Shorttrackster Rianne de Vries heeft er straks 3 Olympische Winterspelen op zitten, maar het zou zomaar kunnen dat ze op geen enkele Spelen op het ijs in actie is gekomen. De Vries is namelijk telkens als reserve mee en is tot nu toe nog niet gekozen voor een afstand of als invalster bij de relay. "Het is heel lastig, maar ik ben het inmiddels wel gewend", zegt de 31-jarige Friezin die als ze niet in het ijs hakt, wel in haar boerderijmuren hakt. "Ja, dat is nu mijn leven. We hebben een oude boerderij en dat is slopen en weer opbouwen."

Door: Eimert Pruis

Wie is toch die vrouw die altijd op de rand van de foto's staat met de medaillewinnaressen van de relayploeg, maar nooit zelf in de picture komt? Dat vroegen we ons bij Sportnieuws.nl af. En dus maakten we kennis met de misschien wel onbekendste shorttrackster van het land, die toch maar mooi 3 Spelen meemaakte. Woensdag zou ze kunnen invallen bij de relay en volgende week woensdag is ook nog een plekje vrij op de 1.500 meter. Spannend dus voor De Vries. Tijd voor een goed gesprek over haar reserverol op de Spelen, het grote gemis van haar shorttrackmaatje Lara van Ruijven en het 10-jarenproject met vriend Daan Breeuwsma (ook shorttracker).

Rianne de Vries (uiterst rechts) met de vrouwenshorttrackploeg

'Slapeloze nachten'

"Vroeger had ik voor de Spelen last van slapeloze nachten. Zit ik erbij of niet en mag ik wel schaatsen daar? Nu ben ik daar wat relaxter in. Het is toch al een hele prestatie om de Spelen te halen. Ik heb dat stukje onzekerheid uitgezet. Ik ga er nu ook al een klein beetje vanuit dat ik niet mag rijden."

De Vries wel, vriend Breeuwsma niet naar Beijing

Het leven is nu ook een stuk rustiger voor De Vries. Ze heeft de rust en de liefde gevonden bij Daan Breeuwsma, ja dezelfde Daan Breeuwsma die als shorttracker er bij was bij de 2 eerdere Olympische Winterspelen, maar buiten de boot viel voor de huidige editie. "Dat was pittig. Ik was heel blij en hij verdrietig. We hoorden het tegelijk, dus best een lastige situatie. Ergens had Daan er ook wel een beetje rekening mee gehouden. Ik vind dat hij weinig kansen heeft gekregen om zich te laten zien. Hij zou zeker een aanwinst zijn voor de mannenshorttrackploeg. Gelukkig is hij ook blij voor mij dat ik weer mee mag. En ondertussen mag hij lekker verder klussen aan ons huis."

Oude boerderij is meer dan 10-jarenproject

Tussen de weilanden van het Friese Akkrum hebben De Vries en Breeuwsma namelijk een oude boerderij op de kop getikt. Ze wonen daar inmiddels 5 jaar in en alles is veranderd. "Het is echt een project. Ik noem het altijd een 10-jarenproject, maar het zal straks wel een 15-jaren- of 20-jarenproject worden. Alles is oud en niets is geïsoleerd. Het waren allemaal kleine hokjes en we zijn druk aan het verbouwen. We zijn al zo blij met onze badkamer en slaapkamer. We hebben ook al het dak helemaal gedaan aan 1 kant. Straks willen we in het voorjaar de andere kant aanpakken. Het is al bijna verzakt, dus we moeten opschieten."

De Vries en Breeuwsma aan het slopen in hun boerderij

'Vogeltjes zien ons douchen'

Ja, De Vries en Breeuwsma hebben heel wat lopen klussen de laatste jaren. "Ja, we laten het wel goed doen hoor. Door een aannemer. Wij zijn er vooral voor het betere sloopwerk." Als ze op 1 ding trots is in huis is het wel de badkamer. "We moesten eerst in een oude kast douchen, letterlijk. En na een lange tijd heb je dan een hele mooie luxe badkamer gebouwd met heel veel licht en een bad. 'Dit is wel echt heel mooi', denk je dan. We hebben zoveel licht gemaakt. We hebben geen dak, maar ramen boven ons. We kunnen dus de hemel zien en de vogeltjes kunnen ons zien douchen."

'Ik stond niet te springen'

De shorttrackster vindt het belangrijkste dat de oude stijl van de boerderij terugkomt in het moderne van deze tijd. "Het blijft een oude boerderij, maar ik houd ook van luxe dingen en heel veel licht dus." En is dit dan ook het droomhuis van De Vries? "Nou toen we het huis kochten, stond ik niet te springen. Het was meer Daans idee. Hij heeft mij aangestoken. Nu ik thuis om mij heen kijk ben ik wel echt gelukkig. Het is een ontzettend mooi plekje met veel land om ons heen. Kan ik heerlijk banjeren met ons hondje. Het is een vrije plek en dat is al ontzettend mooi. Nu het huis nog. Dat is dan wel heel oud, we kunnen er ook wel iets heel moois van maken."

Niet gelukkig meer na overlijden Van Ruijven

Gelukkig, zo voelt de olympische shorttrackster zich in haar oude Friese boerderij. Nog niet zo heel lang geleden was dat wel anders. Ze was namelijk het plezier in het schaatsen kwijt. Haar grote shorttrackvriendin en kamergenootje Lara van Ruijven overleed in de zomer van 2020, nadat bij haar een stoornis aan het immuunsysteem was geconstateerd. "Het hoeft van mij allemaal niet meer, zo dacht ik. Ik wil gewoon genieten en met Laar was het altijd genieten. Ik wil leven met een lach en op dat moment had ik het gevoel dat ik die lach niet meer had. Ik kon niet genieten van het schaatsen. Als er niets meer zou komen, zou het klaar zijn."

Rianne de Vries (links) samen met haar maatje Lara van Ruijven

'Genieten is belangrijkste'

Stoppen, ze was er dichtbij. "Ik heb daar lang over nagedacht. Misschien moet ik er maar meer stoppen. Op het moment dat ik dat uitsprak gebeurde er iets. Ik voelde opeens dat ik dat helemaal niet wil. Er ging een knop om. Ik wil toch door. Ik kon weer mijn geluk uit het schaatsen halen en je moet wel gelukkig zijn, dat is het belangrijkste. Ik geniet weer en zolang ik ervan kan genieten moet ik het zeker blijven doen."

'Ik kon alles met Laar bespreken'

Ze geniet, ondanks dat ze dus reserve is in Beijing en Van Ruijven niet meer naast haar slaapt. "Ik neem haar wel mee hier naartoe natuurlijk, in mijn hart. We hebben het er met de shorttracksters niet meer dagelijks over, maar we praten nog wel leuk erover. Positief, ja. Samen halen we dan mooie herinneringen naar boven. Ik mis haar natuurlijk nog wel heel veel. 'Was Laar er nu maar eventjes, dan wist ze wel hoe ze mij kon opvrolijken', denk ik vaak. Normaal kon ik altijd alles met haar bespreken."

Speciaal panterhartje

De Nederlandse shorttracksters eren Van Ruijven ook in Beijing. Met een speciaal panterhartje, het hartje dat nu symbool staat voor Van Ruijven, op het shorttrackpak. "Zo mooi is dat, ook fijn dat we daar toestemming voor hebben gekregen. Het hartje staat ook op mijn helm. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Laar en ik hebben toch het shorttracken op de kaart gezet in Nederland. Deze droom hadden we samen met Laar. Samen hebben we iets opgebouwd, we zijn ook wel de grondleggers van het huidige niveau. En ja daarom ben ik nu reserve, in een andere tijdsspanne had ik basis gestaan", zegt De Vries met een lach.

Het Nederlandse shorttrackkwartet met vanaf links Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Lara van Ruijven

'Je krijgt veel meer terug uit shorttrack'

Want shorttrack is haar leven. Ze was eerst, net als zoveel anderen, langebaanschaatsster. Ze werd gevraagd om een keer een wedstrijd te shorttracken en dat ging zo goed dat ze direct bij het team mocht. Er was toen zoveel behoefte aan shorttrack. "Ik merkte snel dat shorttrack een heel andere sport is, echt leuker. Het gaat zo hard, het is echt een rush. Je krijgt veel meer terug uit het shorttrack. Als iets niet goed hangt dan merk je dat gelijk in je snelheid. De kracht gaat dan de andere kant op. Aan de andere kant, als je hem echt goed raakt, dan schiet je gewoon vooruit. Dat is een heerlijk gevoel."

Ze vond in het shorttrack iets wat ze niet voelde in het 'normale schaatsen'. "Ik miste daar de snelheid. De bochten zijn ook zo ruim. Ik had niet het gevoel dat ik op het randje zat, op de limiet. Dat heb ik in het shorttrack wel. Ik ga dan tot mijn uiterste."

'Ik doe niet mee voor 1 rondje'

Het leidde haar tot 3 Winterspelen, zonder 1 echt optreden. Of misschien komt het nog? "Ja, in actie komen is mijn grote doel. Het kan altijd. En als ik meedoe, doe ik niet mee om 1 rondje te rijden. Elke wedstrijd rijd ik om te winnen. Zelfs voor de medailles. Zo zit dat in mijn hoofd, want zodra je aan de start mag staan, maak je gewoon kans."

Gezinnetje met Daan

Na al die jaren in het shorttrack wordt het misschien wel tijd voor wat anders voor de 31-jarige De Vries. Er moet immers volop gewerkt worden aan de boerderij. "Nou, ik durf nog niet te zeggen dat het mijn laatste seizoen is. Wel zijn deze Spelen mijn laatste Spelen. Want ik heb de wens om een gezin te starten met Daan. Ik wil gewoon over een tijdje kinderen en we moeten dan hard bouwen aan ons huis, want onze prachtige boerderij moet dan wel soort van af zijn."

Een gefocuste De Vries met het panterhartje op haar helm

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen. Check daarnaast ook onze Olympische Spelen-pagina!

  • Snowboardster Michelle Dekker wil wereldreis maken
  • Adriana Jelínková wilde eigenlijk voor Oostenrijk skiën
  • Snowboarder Niek van der Velden is koffieliefhebber
  • Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17) is bang voor de schans
  • Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen
  • Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'
  • Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing
  • Hoeveel geld levert een olympische plak op bij de Olympische Winterspelen?
  • Als videomaker van TeamNL mee naar Olympische Spelen: 'Ik ben eigenlijk een topsporter'
  • Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing
  • Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken