Karolien Florijn wint als eerste Nederlandse ooit WK-goud in de skiff
i

ANP

Karolien Florijn wint als eerste Nederlandse ooit WK-goud in de skiff

Joris Kaper • 17:19, 25-09-2022 / Laatste Update: 06:47, 12-12-2023

Wat een prachtige prestatie van roeister Karolien Florijn! De Nederlandse heeft zondag als 1e Nederlandse vrouw ooit beslag gelegd op de gouden medaille op het onderdeel skiff op de WK roeien. Florijn bleef in haar winnende race olympisch kampioene Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland (zilver) en de Australische Tara Rignet (brons) voor.

Twigg werd op 2,5 seconden achterstand 2e en daarmee pakte Florijn als 1e Nederlandse ooit een gouden plak op het onderdeel skiff. De skiffeuse is de dochter van 2-voudig olympisch kampioen Ronald Florijn en de Duitse oud-roeister Antje Rehaag. Op de Olympische Spelen vorig jaar in Tokio maakte ze nog deel uit van de 4-zonder, waarmee ze zilver veroverde.

3 keer zilver

Daarmee doet Nederland goede zaken op de slotdag van het WK in het Tsjechische Racice. Eerder op de dag waren er namelijk al zilveren medailles voor de dubbel-2 met Laila Youssoufi en Roos de Jong, en ook de Mannen-8 pakten een zilveren plak.

Zilver voor Twellaar

Ook Melvin Twellaar voegde zich in dat rijtje, want de Europees kampioen pakte ook een zilveren medaille. Twellaar deed dat, net zoals Florijn, op het onderdeel skiff. Hij moest zijn meerdere erkennen in Oliver Zeidler uit Duitsland.