Dit is waarom tennissers vaak de ballen controleren voorafgaand aan hun service

5 juli 2022

Getty Images
reden-tennissers-ballen-controleren-service-waarom

Tennissers en tennissters krijgen voorafgaand aan iedere service vaak 3 of meerdere ballen van een ballenjongen of -meisje. Dat gebeurt niet zomaar, al zal niet iedereen weten waarom (bijna) iedere tennis(t)er het doet. De reden vind je hieronder.


Waarom controleren tennisser voor hun service de ballen?


Voor iedere servicebeurt vragen de tennissers vaak 3 ballen of meer. Daarbij kijken ze naar de haartjes op de bal. Dat heeft namelijk veel invloed. Met een gladdere bal kan de tennisser harder serveren, wat automatisch betekent dat het lastiger is voor de tegenstander om een goede return te slaan.

"Het keerpunt is dat je minder nauwkeurig bent, omdat de bal minder grip heeft wanneer je hem raakt", zei professor Jan Magnus, destijds werkend voor de Universiteit van Tilburg, daar ooit over tegen The Guardian. Magnus analyseerde ooit met een collega 100.000 punten die werden gespeeld op Wimbledon tussen 1992 en 1995.

Gaat de 1e service uit, dan gebruikt de tennisser een pluizigere bal - de bal is pluiziger omdat er vaker mee is geslagen. Een pluizigere bal is makkelijker te controleren, waardoor de kans op een dubbele fout minder is.

Om de hoeveel games worden er nieuwe ballen gebruikt bij het tennis?


De tennissers starten de warming-up van 5 minuten met 6 nieuwe ballen, die daarna de eerste 7 games gebruikt worden. Daarna komen er om de 9 games telkens nieuwe ballen. Dit geldt voor alle grand slams en de toernooien van de ATP en WTA.

Lees ook: Dit is de vriendin van tennissensatie Tim van Rijthoven