Test op ATP Tour met coaching op de baan voor tennissers

21 juni 2022

ANP / EPA

Tennissers op de ATP Tour kunnen in het 2e deel van het seizoen tijdens hun partijen actief worden aangemoedigd en bijgestaan door hun coach. De ATP staat dat bij wijze van test toe vanaf 11 juli, zodra Wimbledon is afgelopen.


Nu is het (nog) niet toegestaan voor coaches om tijdens wedstrijden verbaal aanwijzingen te geven of aanmoedigingen te doen. Tennisorganisatie ATP gaat daar in de 2e helft van het seizoen van afwijken.

Coaches die op een speciaal daarvoor aangewezen plek langs de baan zitten, mogen iets roepen als hun speler ook aan die kant van de baan staat. Verbale en non-verbale coaching is alleen toegestaan als het spel stil ligt en als het niet voor hinder voor de tegenstander zorgt.

Nieuwe regels tussen tennissers en coaches
De coaching moet dan wel bestaan uit een paar woorden of korte zinnen. Een heel gesprek tussen coach en speler is niet toegestaan. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een strafpunt of zelfs een boete.

De test loopt door tijdens de US Open, het laatste grandslamtoernooi van het jaar, en bij de ATP Finals. Na de seizoensafsluiting volgt een evaluatie. To be continued...

ZIEN 🎥: 'Nick Kyrgios verslaat Laslo Djere en vermaakt publiek opnieuw met prachtpunten'