Waarom doen wielrenners een fietswissel in de tijdrit van de Tour de France?
i

Getty Images

Waarom doen wielrenners een fietswissel in de tijdrit van de Tour de France?

Matthijs Nijhuis • 13:48, 18-07-2023

De enige tijdrit van deze editie van de Tour de France staat voor deze dinsdag op het programma. 22,4 kilometertjes met een aantal pittige hoogtemeters. Het begin van het parcours is vals plat, maar tegen het einde schiet de weg echt omhoog: de rijders mogen de Combloux beklimmen. Aan de voet van deze klim kunnen we fietswissels verwachten. Maar waarom wisselen wielrenners van fiets in de tijdrit van de Tour de France?

Lees ook: Tour de France: dit zijn de starttijden van de tijdrit op dinsdag

Waarom fietswissel in de Tour de France?

Tijdens een tijdrit rijden de wielrenners op gespecialiseerde fietsen. Deze gaan misschien harder, maar wegen toch zwaarder dan de 'gewone' wegfiets die we de afgelopen dagen voorbij hebben zien komen. Het kan dus gunstig zijn om tijdens het klimmen een wegfiets te gebruiken en daarmee het parcours uit te rijden. Let op! Dan moet je wel razendsnel van fiets kunnen switchen, want dit kost natuurlijk kostbare tijd.

Fietswissel Pogacar

Een van de potentiële wisselaars is Tadej Pogacar. De Sloveense renner van UAE Team Emirates staat momenteel 2e in het algemeen klassement van de Tour, achter rivaal Jonas Vingegaard. Toeschouwers van de Tour hebben Pogi al even zien oefenen met de fietswissel. Volgens oud-wielrenner en Touranalist Tom Dumoulin kiest de nummer 2 sowieso voor een wissel. In een uitzending van De Avondetappe noemt hij de actie echter ook riskant. "Ik vind het gek dat er geen fietswissel-zone is."