Jonas Vingegaard na sensationele Tour-prestatie: 'Ik voelde me geweldig'
i

Getty Images

Jonas Vingegaard na sensationele Tour-prestatie: 'Ik voelde me geweldig'

Rick Kraaijeveld • 20:33, 18-07-2023 / Laatste Update: 08:34, 12-12-2023

Jonas Vingegaard heeft vriend en vijand verrast met zijn prestatie in de 16e etappe van de Tour de France. In de tijdrit reed hij iedereen zijn tijd aan gort. Tadej Pogacar, zijn concurrent, was 1 minuut en 48 seconden trager dan Vingegaard. "Dit was mijn beste tijdrit ooit", zei de Deen.

De ploegleider van Jumbo-Visma, Frans Maassen, wist niet wat hij zag tijdens de rit van zijn rijder. "Dat hij hem zo zou neersabelen hadden we absoluut niet verwacht", zei hij na afloop. "Wat een komeet. Als een raket ging Jonas die berg op", jubelde hij.

Vingegaard zelf was ook verrast over zijn prestatie. Vorig jaar won hij al de Tour en dit jaar gaat het ook weer geweldig, maar zelfs dít had hij niet verwacht. "Ik voelde me geweldig maar ik had dit resultaat zeker niet verwacht", blikte hij terug. Wout van Aert, die tot dan toe op de stoel van de snelste zat, had maar 1 reactie: "Petje af, ik ben de snelste van de normale mensen."

Verdelen

De 27-jarige renner van Jumbo-Visma reed het asfalt aan gort in de tijdrit, mede doordat hij een goede indeling had gemaakt. "Eerst had je een vlak stuk waarin je tempo maakte om die eerste klim vlot op te rijden. Daarna was er een stuk om te herstellen en vervolgens die tweede serieuze klim. Ik reed er vol gas op, maar probeerde wel wat over te houden. Dat is gelukt", legde hij uit.

toch blijft hij realistisch over zijn kansen in de Tour, of bescheiden, het is maar hoe je het wel zien. "Ik ben trots en gelukkig, maar de Tour is nog niet voorbij. Er komen nog zware etappes aan. Ik moet blijven knokken. Ik kijk er naar uit."