Kelderman en O'Connor strijden in afsluitende Tour-tijdrit om 32 seconden: 'Het wordt een gevecht'
i

AP

Kelderman en O'Connor strijden in afsluitende Tour-tijdrit om 32 seconden: 'Het wordt een gevecht'

Martijn Baars • 15:25, 16-07-2021 / Laatste Update: 21:01, 13-12-2023

Wilco Kelderman hoopt zaterdag in de 2e tijdrit in deze Tour de France over Ben O’Connor heen te wippen in het algemeen klassement, maar dat zal bepaald geen makkelijke klus worden.

Kelderman en O’Connor, 5e en 4e in de stand, troffen elkaar 9 keer eerder in een tijdrit en 8 keer was de Nederlander de snelste. Die ene keer dat de Australiër won, was tijdens de openingstijdrit van de Giro d’Italia van vorig jaar. Kelderman reed toen onder totaal andere weersomstandigheden dan zijn rivaal en verloor 28 seconden in 15,1 vooral dalende kilometers. 

Verschil in eerste tijdrit: 7 seconden

Kelderman werd in de 1e tijdrit deze Tour 27ste, O’Connor 31ste. Er zat slechts 7 seconden tussen de 2. De Nederlander liet toen weten dat hij wat anders op zijn fiets had moeten zitten door een blessure aan zijn elleboog. Het verschil in het algemeen klassement is momenteel 32 seconden in het voordeel van O’Connor. De tijdrit van zaterdag is met 30,8 kilometer zo’n 3 kilometer langer dan die in etappe 5.

De grootste onderlinge verschillen werden genoteerd in de Vuelta van 2019 (ruim 2 minuten over 36,2 kilometer en de Giro van 2020 (ruim 3 minuten over 34,1 kilometer). Maar in beide koersen reed O’Connor niet voor het klassement. 

Kleine verschillen

In tijdritten waarin beide renners voluit lijken te zijn gegaan, zijn de verschillen een stuk kleiner. In de Dauphiné eerder dit jaar pakte Kelderman 21 seconden in 16,4 kilometer. Dat zou voor de tijdrit van zaterdag een gat van een seconde of 40 betekenen, voldoende voor plek 4. In de afsluitende tijdrit van 15,7 kilometer in de Giro van vorig jaar bedroeg het verschil tussen de 2 23 seconden. Ook dat zou omgerekend naar zaterdag voldoende zijn voor Kelderman. Maar in de Ronde van Romandië, ook dit jaar, was het verschil na 16,2 kilometer slechts 2 seconden. 

'We zullen het zien'

In de laatste bergetappe van deze Tour ontliepen de 2 elkaar donderdag niks. "Ik denk dat de laatste week van een grote ronde mij goed ligt", vertelde O’Connor na zijn 8e plek. "Ik voelde me niet geweldig in vergelijking met een dag eerder, maar ik kon me er doorheen slaan. Wilco en ik zijn precies hetzelfde, dus het zal een beetje een gevecht worden in de tijdrit en dan zullen we zien wie er 4e en wie er 5e wordt.”

Kelderman: 'Dan is dat super'

Kelderman weet zelf nog niet helemaal wat hij van zijn prestaties tot nu toe moet vinden. "Het gevoel was deze Tour niet super, maar als je zo 5e of 4e kan worden, dan is dat super”, aldus de kopman van Bora-hansgrohe bij de NOS.