Mathieu van der Poel checkt einde openingsetappe: 'Het is op de limiet van wat ik kan'
i

Getty Images

Mathieu van der Poel checkt einde openingsetappe: 'Het is op de limiet van wat ik kan'

Rick Kraaijeveld • 19:56, 29-06-2023 / Laatste Update: 23:54, 11-12-2023

Mathieu van der Poel reed donderdag met zijn team de laatste 50 kilometer van de openingsetappe van de Tour de France rond Bilbao. Hij merkte op waar hij al erg bang voor was. "Het wordt een zware etappe, maar we gaan het proberen. Het zal kantje boord worden", zei hij.

De Tour de France start rond Bilbao en dat is gelijk een zware start in Baskenland. "Na de laatste steile klim, heb je nog tijd om terug te komen, maar de laatste 500 meter zijn opnieuw lastig", legde de wielrenner uit die dit al voorspeld had.

Een herhaling van 2 jaar terug ,waarin Van der Poel al gauw het geel om zijn lijf had, lijkt niet in de lijn der verwachting te liggen. "Het zal heel moeilijk worden om dat te herhalen. Baskenland is zwaarder dan de eerste twee ritten van toen. De tweede etappe van dit jaar is ook redelijk lastig", zei Van der Poel.

Kansen

De kansen voor hem liggen naar eigen zeggen verderop in de Tour. Bij de etappe naar Limoges en Saint-Léonard-de-Noblat. "Ik ben daar vaak geweest toen ik jong was. Ik ken de wegen daar goed, al is het wel lang geleden. Speciaal zal het sowieso zijn." Saint-Léonard-de-Noblat is het dorp waar zijn opa is overleden én waar wielerlegende Raymond Poulidor vandaan kwam.

Vorig jaar

Dat het geen herhaling moet zijn van vorig jaar, dat is duidelijk. Toen viel Van der Poel uit in etappe 11 en reed hij verder ook een vrij sobere Tour. "Ik voel me compleet anders nu. Toen ik vorig jaar mijn voorbereiding deed voor de Tour, voelde ik al dat er iets niet goed was met mijn lichaam. Dit jaar heb ik een goede hoogtestage gehad en goede wedstrijden daarna. Ik voel me klaar voor een mooie Tour en dan het WK."