Mathieu van der Poel gaat vol voor superknecht, Dylan Groenewegen dichterbij etappewinst
i

Getty Images

Mathieu van der Poel gaat vol voor superknecht, Dylan Groenewegen dichterbij etappewinst

Rick Kraaijeveld • 23:14, 08-07-2023 / Laatste Update: 00:44, 12-12-2023

Bij de start van de Tour de France waren veel ogen gericht op namen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert maar een opvallende renner is toch Dylan Groenewegen van Jayco-AlUla. Hij komt steeds dichterbij een etappewinst komt. Van der Poel vindt het niet erg dat hij geen hoofdrol krijgt. "Als Jasper Philipsen zich niet goed zou voelen, zou ik wel willen", zei de renner na afloop van de 8e etappe.

Van der Poel is al verschillende etappes fantastisch aan het rijden voor ploegmaat Philipsen. Ook in etappe 8 reed hij weer geweldig, maar Philipsen greep net naast de 4e sprintzege op rij. Deze ging naar Mads Pedersen. Van der Poel vindt zijn rol helemaal niet erg. "Er zijn heel veel punten te verdienen, dus we gingen gewoon volle bak voor hem. Het zou zonde zijn als we hier punten laten liggen die we in Parijs te kort komen."

Outsider

Groenewegen werd niet genoemd als opvallende renner aan het begin van de Tour maar hij komt nu steeds meer in de picture. Waar hij eerder al een 8e- en 5e plek noteerde, eindigde hij vandaag als 4e. "Ik sta er nog van te kijken dat ik in deze positie zit", zei hij na afloop. "Die laatste honderd meter, het lijkt net als je dronken naar huis fietst, zo zwaar is het. Mijn ontbijt en lunch kwamen redelijk omhoog. Het was zwaar, maar ik ben tevreden met het resultaat."

Zijn ambitie is dan ook duidelijk voor de rest van de Tour: "Ik wil in deze Tour de France nog een rit winnen en daar gaan we ook voor. Er komen nog zware etappes aan, maar gelukkig ook kansen voor de sprinters."