Patrick Konrad vlucht naar etappezege in de Tour: pas zijn 3e profzege ooit
i

Getty Images

Patrick Konrad vlucht naar etappezege in de Tour: pas zijn 3e profzege ooit

Martijn Baars • 19:36, 13-07-2021 / Laatste Update: 04:13, 07-01-2024

Patrick Konrad heeft dinsdag de 16e etappe van de Tour de France gewonnen. De 29-jarige Oostenrijker bleef als enige van een grote vluchtersgroep over en reed het merendeel solo naar de streep. David Gaudu en Sonny Colbrelli zaten het langst achter hem aan, maar werden door een vluchtersgroep opgeslokt en eindigden in de top-10.

De etappe over 4 gecategoriseerde klimmetjes werd gekenmerkt door het slechte weer. Het regende en dat zorgde ervoor dat vooral de afdalingen soms billenknijpend spannend waren. De klassementsrenners hielden zich zoals verwacht koest. Maar ook de strijd om de bergtrui werd nog een dag op pauze gezet. Leider Wout Poels was dinsdag vooral waterdrager voor zijn ploegmakkers.

Colbrelli zit mee

Dus mochten een hoop renners het proberen om voor de etappezege te gaan. Tientallen renners probeerden weg te springen en vormden uiteindelijk een flinke groep. Geen rol voor Nederlandse renners overigens. Van al die vluchters bleven Konrad, Gaudu en gek genoeg sprinter Colbrelli het langst over. Die laatste 2 werden op 15 kilometer van de streep ingehaald door 7 achtervolgers, met daarin als bekendste naam Michael Matthews.

Konrad blijft de rest voor

Met 9 man probeerden ze vervolgens nog ruim een minuut goed te maken op Konrad, maar de man van Bora-hansgrohe bleef zijn concurrenten om de etappezege voor. Een schitterende zege voor Konrad, want hij won tot nu toe pas 2 wedstrijden: de Oostenrijkse kampioenschappen in 2019 en in 2021. Vandaar dat hij ook in de kampioenstrui van Oostenrijk rondfietst in de Tour de France.

Klein feestje Gaudu

Voor Gaudu zit er nog een klein feestje aan zijn mislukte vluchtpoging: de Fransman stond 14e in het klassement, maar schuift richting de top-10. De rest van de klassementsmannen lieten hem namelijk lopen en kwamen op een achterstand van een klein kwartier van Gaudu binnen.

2 mooie dagen voor de boeg

Woensdag en donderdag zijn 2 grote etappes. Beide dagen ligt de finish bergop en kunnen we dus vuurwerk verwachten van zowel de klassementsmannen als in de strijd om de bollentrui. Dat wordt genieten geblazen!