Ploeg van Cavendish zet hem perfect af in waaieretappe Tour: hattrick voor Britse sprinter
i

Getty Images

Ploeg van Cavendish zet hem perfect af in waaieretappe Tour: hattrick voor Britse sprinter

Martijn Baars • 19:36, 06-07-2021 / Laatste Update: 19:05, 13-12-2023

De Tour de France had dinsdag een echte overgangsetappe. Een dag na de rustdag hadden de meeste renners er niet echt behoefte aan om voluit te gaan. Dus was het het verwachte plaatje: 2 kansloze vluchters, grappende renners achterin het peloton en alles voorbereiden op de massasprint. Die werd gewonnen door de man in het groen: Mark Cavendish.

Van de 190 kilometer die de etappe lang was, waren eigenlijk alleen de laatste 15 kilometers leuk. In het zicht van de finishlijn in Valence probeerden een paar groepjes renners waaiers te trekken om klassementsrenners en sprintersconcurrenten in de problemen te brengen.

Ineos verliest veel in de waaiers

Het lukte een flinke groep, met daarin veel favorieten, om een gat te slaan in die waaiers. Ineos, de ploeg van Carapaz, zat aan de verkeerde kant, maar zag tot hun geluk dat de Colombiaan zelf wel meezat in de voorste groep. Ook Team DSM, van sprinter Cees Bol, moest afhaken. Maar 5 kilometer van de streep kwamen hij en onder anderen Wout Poels er toch weer bij. En was het dus alsnog sprinten geblazen.

Cavendish

Die sprint werd perfect uitgevoerd door Deceuninck-Quickstep. De Belgische ploeg zette Cavendish in een zetel en de Brit maakte het af op de streep. Het is alweer zijn 3e sprintzege deze Tour en zijn 33e in de Ronde van Frankrijk. Wout Van Aert werd 2e, voor Jasper Philipsen.