Renners dreigen vandaag te gaan staken tijdens Tour de France: 'Dat kan gewoon niet'
i

ANP

Renners dreigen vandaag te gaan staken tijdens Tour de France: 'Dat kan gewoon niet'

Martijn Baars • 11:17, 29-06-2021 / Laatste Update: 18:55, 13-12-2023

Er dreigt pleuris in de Tour de France. Volgens de rennersvakbond CPA is er een staking op komst. De vele valpartijen hebben tot grote onvrede geleid bij de renners en mogelijk volgen dinsdag al acties.

Wat een staking kan inhouden, is nog niet duidelijk. Iets symbolisch, zoals later starten? Of een serieus protest, zoals niet starten? Feit is dat er tot maandagavond druk over en weer werd gebeld in het peloton over mogelijke acties.

Maandag al klachten

De rennersvakbond CPA had al voor de start van de 3e rit om maatregelen gevraagd. De Franse vertegenwoordiger Pascal Chanteur had bij de jury een aanvraag ingediend om de tijdsopname al op 5 kilometer van de streep te laten gebeuren (en niet op 3 kilometer zoals gebruikelijk) vanwege van de gevaarlijke afdaling die er nog zat aan te komen. De ASO had daar oren naar, maar de wedstrijdjury wilde de reglementen volgen. Dat zorgde voor onbegrip in het peloton.

Wie is schuldig?

Na de etappe werd opgeroepen om te gaan staken. Dat er nog geen concrete beslissing werd genomen, komt omdat sommige renners dat te ver vinden gaan. Een deel kijkt naar de organisatie en het parcours, maar een ander deel vindt dat de ploegen en de renners zelf mee verantwoordelijk zijn voor de vele valpartijen. "We willen met 180 man bij de eerste 20 zitten. Dat kan gewoon niet.” De CPA laat alvast weten ‘dat ze de renners zal steunen als ze een actie willen opzetten’. "We merken veel boosheid. We weten niet wat er gaat gebeuren, maar het kan dat er een staking volgt."

Telefoontje

Een bezorgde Chanteur belde maandagavond alvast met UCI-voorzitter David Lappartient en Thierry Gouvenou, de parcoursbouwer van de Tour, om de onvrede van de renners duidelijk te maken.