Slotetappe van de Tour de France 2023: grote massasprint op de Champs-Élysées
i

EPA

Slotetappe van de Tour de France 2023: grote massasprint op de Champs-Élysées

Rick Kraaijeveld • 12:17, 23-07-2023 / Laatste Update: 04:19, 12-12-2023

Zondagmiddag start de slotetappe van de Tour de France. De Champs-Élysées komt in de buurt en daar zullen de renners blij mee zijn. Jonas Vingegaard zit nog in het geel en de massasprint kan zomaar eens een grote worden. Het belooft een heerlijke slotetappe te worden.

De Champs-Élysées is weer in zicht, dat betekent dat het tijd is voor de prestigieuze sprint. De etappe gaat om 16.40 uur van start vanuit Yvelines. Dit is op de nationale wielerbaan waar in 2024 de baankampioenschappen gehouden worden. De rit is 115,1 kilometer lang, met de fameuze sprint op die laatste 0,1 kilometer. Er zijn heel wat favorieten.

De sprint

Wanneer Parijs wordt binnengereden weet men dat het bijna tijd is voor de sprint. Na 3 van de 8 passages is de winkelstraat bereikt en dan is het alle remmen los. Dan gaat er gesprint worden om de punten. Het tempo wordt dan nog eventjes ontzettend opgeschroefd.

Favorieten

1 van de Nederlanders die er dit jaar weer bij is weet hoe dat voelt: Dylan Groenewegen. Hij boekte in 2017 zijn 1e etappezegge van de Tour en deed dat in Parijs. Dit jaar lijkt dat een lastige klus te worden want er zijn behoorlijk wat favorieten. Bijvoorbeeld Jasper Philipsen, de topfavoriet op de sprint. Hij heeft de meeste punten in het puntenklassement en heeft met Mathieu van der Poel een fantastische superknecht. Normaliter zou hij er perfect voor moeten staan als ze de winkelstraat inrijden.

Maar ook Mads Pedersen mag niet vergeten worden, hij is de man in vorm als het op de sprint aan komt en staat ook niet onverwacht op de 2e plaats in het puntenklassement. Groenewegen vinden we bijvoorbeeld pas terug op de 11e plaats in het puntenklassement.