Tadej Pogacar wist niet eens dat hij de gele trui pakte: 'Ging voor de etappe, rest is bonus'
i

REUTERS

Tadej Pogacar wist niet eens dat hij de gele trui pakte: 'Ging voor de etappe, rest is bonus'

Martijn Baars • 19:31, 07-07-2022 / Laatste Update: 22:09, 11-12-2023

Tadej Pogacar greep donderdag de macht in de Tour de France en was na afloop bijzonder gelukkig met zijn overwinning. Doordat Wout van Aert terrein verloor, greep de tweevoudig Tourwinnaar ook de gele trui, maar dat is niet het belangrijkste voor Pogacar: "Ik ben vooral blij met de overwinning, de rest in bonus.”

Pogacar liet het er makkelijk uitzien in de eindsprint, maar dat was maar schijn zegt hij zelf: "Elke keer dat ik win wordt het mooier. Nu was het vanaf de start een hele zware dag. De 1e 2 uur waren waanzinnig. De sterkste renner ging in de ontsnapping mee en in het peloton ging iedereen rijden, waaronder wij. Ik dacht er toen eigenlijk alleen maar aan om gewoon de finish te halen.”

'Ze deden het echt geweldig'

Lang leek het erop dat Van Aert goede kans had om te winnen. Pogacar dankt vooral zijn ploeg dat hij aan het einde kon juichen in plaats van de Belg: "Uiteindelijk bleek het peloton sterker dan Van Aert en kwamen we bij de laatste klimmetjes en dat deed het team echt geweldig. Ze brachten me in een perfecte positie en daar ben ik enorm gelukkig mee.”

'Enorm zwaar'

Volgens Pogacar zat iedereen aan de max op de slotklim: "Het was geen pure sprint. We hadden de 2 klimmetjes daarvoor zo hard gereden dat iedereen boven zijn kunnen reed. Het was enorm zwaar en hectisch en blijkbaar had ik aan het einde goede benen om nog 1 keer gas te geven.”

Hij wist het niet eens

Pogacar sloeg een dubbeslag door ook het geel te pakken. Daar was hij zelf na afloop echter nog niet van op de hoogte: "Ik zou het niet erg vinden om het geel over te nemen, maar ik ben vooral gewoon blij met de overwinning. De rest is een bonus. Met de gele trui houden we ons de komende dagen wel bezig.