Winnaar Tour nu al bekend? Tadej Pogacar pakt in etappe 6 ritzege én het geel
i

Pro Shots

Winnaar Tour nu al bekend? Tadej Pogacar pakt in etappe 6 ritzege én het geel

Martijn Baars • 19:16, 07-07-2022 / Laatste Update: 07:15, 12-12-2023

Tadej Pogacar heeft nu al de macht gegrepen in de Tour de France. In een spannende finale was de Sloveen ijzersterk en sprintte hij iedereen uit het wiel. Wout van Aert is de gele trui kwijt aan Pogacar, na zelf de hele dag in de aanval te hebben gereden. Michael Matthews werd 2e en David Gaudu 3e.

Top 10-etappe

1. Tadej Pogacar

2. Michael Matthews

3. David Gaudu

4. Tom Pidcock

5. Nairo Quintana

6. Dylan Teuns

7. Jonas Vingegaard

8. Daniel Martinez

9. Primoz Roglic

10. Romain Bardet

Het begin van de etappe verliep bijzonder chaotisch. Het regende aanvallen en het was duidelijk dat bijna elke ploeg plannen had om mee te zitten in de vroege vlucht. Keer op keer werd een groepje teruggepakt door het moordende tempo van het peloton.

Wout van Aert

Pas na anderhalf uur op de limiet koersen werd de definitieve kopgroep gevormd. Wout van Aert was de hele etappe al zeer actief en kreeg Jakob Fuglsang en Quinn Simmons met zich mee. Ondertussen had Mathieu van der Poel het al ontzettend lastig achterin het peloton en dus werd al vroeg duidelijk dat de Nederlander ook nu niet mee ging strijden om de ereplaatsen.

Fuglsang haakt af

De voorsprong van de kopgroep liep op tot ongeveer 4 minuten. Toen UAE Team Emirates, Bora-Hansrohe, EF Education First en Alpecin-Deceuninck zich op kop zetten, liep deze snel terug. Fuglsang haakte vervolgens als 1e af en op 30 kilometer van de streep hield ook Simmons Van Aert niet meer bij.

Gele trui voor het grijpen

Het peloton had het vervolgens erg lastig met Van Aert, maar op iets meer dan 10 kilometer van de streep hadden ze de drager van de gele trui toch te pakken en dus kon de finale beginnen. Van Aert zakte vervolgens meteen weg uit het peloton en dus lag de gele trui voor het grijpen.

Valpartij Vlasov

In de hectische slotfase ging Aleksandr Vlasov onderuit op een erg slecht moment. Het was duidelijk dat vooral de klassementsmannen het gingen uitmaken in de chaotische finale. Vuillermoz deed een poging met een vroege uitval, maar hij haalde het niet.

Roglic en Vlasov

De toppers gingen het uitmaken in de eindsprint en daar toonde Tadej Pogacar zijn klasse. Roglic ging de sprint aan, maar de titelverdediger sprintte iedereen uit het wiel en kwam juichend over de streep. Aleksandr Vlasov verloor door de late valpartij 6 seconden.

Hoe sterk Pogacar is, is afgelopen jaren wel gebleken. De verwachting is dat-ie die niet zomaar afstaat. Zeker nog met de eerste bergen in aantocht, daar ligt zijn specialiteit.

Nieuw klassement na etappe 6

1. Tadej Pogacar

2. Neilson Powless +0.04

3. Jonas Vingegaard +0.31

4. Adam Yates +0.39

5. Tom Pidcock +0.40

6. Geraint Thomas +0.46

7. Aleksandr Vlasov +0.52

8. Daniel Martinez +1.00

9. Romain Bardet +1.01

10. David Gaudu +1.02