Russische turner zou oorlogssymbool 'zo weer gebruiken': 'De Oekraïense sporters deden vervelend tegen ons'
i

HLN

Russische turner zou oorlogssymbool 'zo weer gebruiken': 'De Oekraïense sporters deden vervelend tegen ons'

Martijn Baars • 15:16, 08-03-2022 / Laatste Update: 09:04, 12-12-2023

De Russische turner die zondag in opspraak raakte door bij de podiumceremonie een omstreden Z-symbool te dragen, heeft geen spijt. "Ik zou het zo weer doen”, zegt Ivan Kuliak.

Kuliak won zondag brons op de wereldbekerwedstrijd brug met gelijke leggers in Doha. Toen hij zijn medaille kreeg uitgereikt, had de 20-jarige turner een Z-symbool op zijn borst geplakt. Die letter is in Rusland een symbool van de voorstanders van de invasie in Oekraïne.

Maandag startte wereldturnbond FIG een onderzoek naar het voorval. In het statement reageert de turnfederatie in felle bewoordingen op het 'schokkende gedrag' van Kuliak. Extra pikant was dat de Rus met het omstreden Z-symbool naast de Oekraïense winnaar Illia Kovtun op het podium stond.

Ik heb gecheckt waar de letter Z voor staat

'Overwinning en vrede'

Spijt heeft Kuliak allerminst. "Ik zou het zo weer doen”, zegt hij dinsdag tegen Russia Today. "We kregen te horen dat we onze vlag moesten afdekken. Ik zag het symbool bij Russische soldaten en heb gecheckt waar het voor staat: ‘overwinning’ en ‘vrede’.”

'Zij deden vervelend tegen óns'

"Je had juist eens moeten zien hoe vervelend de Oekraïense sporters tegen óns doen”, kiest Kuliak de vlucht naar voren. "Zij begonnen dit politieke spel. Ze droegen hun vlag om de schouders en riepen ‘Glorie aan Oekraïne’ op het podium. Volgens de regels is dat verboden, maar niemand zei er iets van.”

Iedereen geweerd

Kuliak zal het overigens niet snel nog een keer kunnen doen. Waar hij zondag nog onder neutrale vlag mocht meedoen, worden sinds maandag alle Russische en Belarussische atleten en officials van internationale turnwedstrijden geweerd. Het onderzoek van de FIG naar het voorval loopt nog.