Rico Verhoeven kijkt uit naar achtmanstoernooi: ‘Het gaat echt vuurwerk worden’
Rico Verhoeven / Glory

Rico Verhoeven kijkt uit naar achtmanstoernooi: ‘Het gaat echt vuurwerk worden’

Rick Kraaijeveld • 09:28, 01-02-2024 / Laatste Update: 09:29, 01-02-2024

Rico Verhoeven is klaar voor het achtmanstoernooi op 9 maart in het Gelredome. Bij de loting in Amsterdam sprak hij met Sportnieuws.nl over de loting en het toernooi. Hij koos voor een gevecht tegen Sofian Laïdouni in de eerste ronde.

Rico Verhoeven mocht als eerste een keuze maken tegen wie hij zou vechten in de eerste ronde, de reden waarom hij voor Laïdouni koos, is simpel: hij wilde simpelweg geen negatieve kritieken naar zijn hoofd krijgen. "Tuurlijk, anders ga je gelijk horen: ‘Rico kiest de makkelijkste weg naar de top’, daar had ik absoluut geen zin in. Daarom koos ik direct voor de beste aan het begin. Ik ben er klaar voor, let’s go."

Glory lijkt in opzet veel op K1 met toch wat andere elementen, daar was Verhoeven eerder al kritisch op. Zo telt deze Grand Prix niet mee voor de wereldtitel, maar mag de winnaar er wel om vechten. Badr Hari, die in zijn tijd bij K1 vocht, is niet aanwezig bij deze editie. Logisch, vindt Verhoeven. “Voor het verhaal had het misschien mooi geweest. Maar als je kijkt naar de ranking dan zit hij daar simpelweg niet bij. Hij heeft natuurlijk geen topprestaties geleverd de laatste paar keer. Het klopt allemaal wel zo." 

Wel verwacht de wereldkampioen even veel vuurwerk op dit achtmanstoernooi als bij K1. “Als je kijkt welke gasten erin zitten. De acht beste kickboksers zitten erin. Dat wordt echt vuurwerk.” 

Sparren

Verhoeven stond niet direct in de startblokken toen dit toernooi werd aangekondigd, hij nam uiteindelijk mee via een verkregen wildcard. Toch had dat niet alles met het format te maken, ook wilde hij weten hoe hij uit het gevecht met Osaro zou komen. "Hoe is het gegaan? Wat zegt mijn lichaam tegen me? Mensen zien dat ik fluitend win, maar ze vergeten dat ik in januari nog dacht dat ik door mijn knieblessure nooit meer zou kunnen vechten. Tien maanden later verdedigde ik mijn titel en wist ik dat ik sowieso mentaal onverslaanbaar ben."

De aanpak van Rico richting het achtmanstoernooi is duidelijk. Hij is een poos geleden naar Londen geweest om te trainen met Peter Fury en nieuwe sparringpartners te ontmoeten. Hij vindt dat verschillende tegenstanders in de voorbereiding belangrijk is. "Heel veel afwisselen. Een paar rondjes tegen de ene, dan weer tegen een verse. Die avond krijg je – in het beste scenario – drie verschillende vechters, stijlen, groottes en gewichten tegenover je. Dat maakt het heel interessant."

Angst

Dat zijn familie thuis dit ziet, spookt echt wel door zijn hoofd heen, maar daar is hij in zijn tactiek wel zeer bewust mee bezig. “Elke klap tegen je kop is er één te veel, daarom heb ik een vechtstijl waarin ik probeer zoveel mogelijk te raken en zo min mogelijk geraakt te worden. Ik denk dat ik dat in mijn laatste wedstrijd ook wel weer bewezen heb, dat mij dat aardig goed af gaat.” 

Verhoeven heeft na gevechten vaker last van ongemakken. Zo herkende zijn telefoon zijn gezicht niet meer na een gevecht. Dat stopt hem allerminst, hij wil meer.  “Ik ken helemaal niks van angst, als je met angst de ring in gaat dan sta je al 1-0 achter.” 

Angst om te verliezen heeft hij ook niet, al erkent hij wel dat het een zware klus wordt. “De eerste partij is natuurlijk meteen een zware, maar daar ben ik klaar voor.”