Geertruida beslist bloedstollende Klassieker: Feyenoord loopt nog verder uit in titelrace

Rick Kraaijeveld • 17:26, 19-03-2023 / Laatste Update: 22:12, 11-12-2023

Feyenoord heeft De Klassieker in de Johan Cruijff ArenA gewonnen van Ajax: 3-2. Het was een wedstrijd onder hoogspanning die alles had: snel spel, kaarten en veel doelpunten. De doelpuntenmakers waren Santiago Gimenez, Edson Álvarez, Dusan Tadic, Sebastian Szymanski en Lutsharel Geertruida. Ajax heeft nu 6 punten minder dan nummer 1 Feyenoord.

Er was al gauw vuurwerk in deze spannende Klassieker. Het tempo lag erg hoog en de spelers gaven hoge druk. Dit resulteerde in balverlies van Ajax op eigen helft, waarna Quilindschy Hartman door Oussama Idrissi werd gelanceerd. De linksback kon de bal voorgeven waar Gimenez vogelvrij stond en oog-in-oog met Rulli rondde hij rustig af. Binnen 4 minuten en 18 seconde stond Feyenoord al voor in de ArenA. Het was de snelste Rotterdamse goal in een Klassieker ooit.

Dat het een knotsgekke wedstrijd zou worden dat stond vast. 10 minuten later was het namelijk alweer raak: deze keer voor Ajax. De thuisploeg zette Feyenoord erg onder druk en uiteindelijk bezweek de verdediging na een corner van Steven Berghuis die hij heel mooi op het hoofd legde van Edson Álvarez.

Onbesuisd

Hartman, die net op tijd fit was voor de wedstrijd, zat er niet lekker in. Hij kreeg al vroeg geel en kon in de 20e minuut zomaar zijn 2e gele kaart krijgen. Het was voor Arne Slot reden genoeg om een wissel door te voeren. De jonge Hartman werd gewisseld. Marcos López kwam er in.

Overwicht Ajax

Steven Bergwijn kreeg nog een goede kans. Na een goede combinatie met Kenneth Taylor en Dusan Tadic kwam Bergwijn in de 16 van Feyenoord aan de bal. Zijn inzet werd goed geweerd door keeper Wellenreuther. In de 34e minuut kreeg Bergwijn weer een 1-op-1-kans maar deze schoot hij recht op de keeper. Tevens was het buitenspel.

In de 37e minuut was het Tadic die toe sloeg. Na goed voorbereidend werk van Berghuis, die een heerlijke wedstrijd speelde. Berghuis stuurde Bergwijn diep met een prachtige pass, vervolgens legde de linksbuiten de bal tussen de 5 meter en de penaltystip waar Tadic de bal kon binnenlopen. Nét buiten het bereik van Wellenreuther: 2-1 Ajax.

Gelijkmaker

De eerste grote kans na rust was voor Feyenoord. Idrissi dook op links naar binnen en schoot op goal. Rulli pareerde, maar de bal ging maar niet weg. Via Wieffer kwam de bal weer bij Idrissi die weer schoot. De bal werd weggewerkt door de verdediging, maar stééds bleef de bal komen. Jahanbakhsh kwam met een mooie passeerbeweging langs Alvarez, waarna hij de bal in de 16 legde. Daar stond Szymanski klaar om binnen te schieten.

Feyenoord was duidelijk beter aan het begin van de 2e helft, het had in het 1e kwartier 78% balbezit. Het laatste kwartier was juist weer wat meer voor Ajax, ze kregen weer wat kansjes en Feyenoord hing wat verder naar achter. Mohammed Kudus kreeg in de 84e minuut dé kans op de overwinning voor Ajax. Hij was zichtbaar aangeslagen toen hij zijn kans gepareerd zag worden. Vanaf 10 meter kreeg Wellenreuther zijn hand nog tegen de bal aan.

Geertruida

Gimenez kreeg ook nog een kansje na een individuele actie van hem. Hij wilde de bal binnenkrullen, maar hij werd gepareerd. Uit de corner vlak daarna was het Geertruida die snoeihard binnenkopte nadat de corner verlengd werd door David Hancko. De man die net zijn contract heeft verlengd tot 2025 pakte daarmee de hoofdrol in de klassieker én de titelstrijd. Feyenoord staat nu 6 punten los van Ajax en heeft bovendien op papier een makkelijker programma. AZ kan nog op 5 punten komen, als het vanavond wint bij FC Twente.