Rutte en De Jonge verlengen coronaregels: sportscholen en sportclubs blijven dicht in de avond

14 december 2021

ANP
Sportschool

De avondlockdown wordt verlengd tot en met vrijdag 14 januari. Dat betekent dat de sportscholen en sportverenigingen nog zeker 4 weken om 17.00 uur dicht moeten gaan. Dat bevestigen Mark Rutte en Hugo de Jonge dinsdagavond op de bekende persconferentie.


Rutte is de demissionair premier en De Jong is demissionair minister van Volksgezondheid. Dat betekent dat ze eigenlijk niet meer in functie zijn en alleen nog maar lopende zaken mogen afhandelen. Het coronavirus is zeker een 'lopende zaak'.

Druk op intensive cares blijft te hoog
Omdat de druk op de ziekenhuizen en intensive cares in het land nog steeds hoog is, kunnen Rutte en De Jong naar eigen zeggen niet versoepelen en blijven de huidige coronaregels gelden voor de sportscholen, en amateursportverenigingen. Ook bij profwedstrijden zijn geen publiek welkom. De Klassieker die zondag wordt gespeeld, zal dan ook zonder publiek plaatsvinden. Hoe graag Feyenoord en Ajax ook supporters erbij willen hebben.

Voetbalbond KNVB is woest
De KNVB zag het natuurlijk al aankomen en heeft nog voor de persconferentie een uitgebreide verklaring uitgestuurd waarin het de maatregelen van Rutte en De Jong afmaakt. "Nederland wordt niet gestimuleerd om te sporten."

'Minder mensen gaan sporten'
"Ook de komende weken mag men alleen sporten tot 17.00 uur. Lang niet iedereen kan dat en veel sporters zijn door deze maatregel al afgehaakt. Dit blijkt uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF. In de leeftijd tussen 5 en 18 jaar is de helft minder gaan sporten of is geheel gestopt. De jeugd heeft geen uitlaatklep."

Nooit een corona-uitbraak
Bovendien ziet de KNVB geen enkele wetenschapelijke onderbouwing voor de regels. Het amateurvoetbal heeft nooit geleid tot een corona-uitbraak. "Iedereen bevindt zich in de frisse buitenlucht. Zelf sporten is bovendien gezond. Het draagt bij aan een betere weerstand en de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en psychische problemen wordt hierdoor verkleind."