🎥 | Geweldig! Historische zege voor vernieuwd Suriname in WK-kwalificatie

Brian Vesseur • 01:48, 25-03-2021 / Laatste Update: 08:18, 08-01-2024

Wat was het geweldig om naar het Surinaams elftal te kijken: voor het eerst zagen we de nieuwe spelers, het commentaar was geweldig én de ploeg van Dean Gorré won. Suriname won de eerste WK-kwalificatiewedstrijd met 3-0 van de Kaaimaneilanden.

Door Brian Vesseur

Deze wedstrijd was het debuut voor een heleboel spelers van Nederlandse bodem. Tot voor kort was het niet mogelijk voor Nederlands-Surinaamse jongens om voor Suriname uit te komen. Door middel van een sportpaspoort kan dat nu wel. Namen als Ryan Donk, Damil Dankerlui en Kelvin Leerdam maakten dankzij dat speciale paspoort woensdagavond hun debuut. De volledige opstelling vind je hierrr.

Pittige kwalificatiereeks

De WK-kwalificatiewedstrijd was een inkomertje voor Natio. De Kaaimaneilanden staan 193e op de FIFA-wereldranglijst en kennen alleen een handvol semiprofs. De kwalificatie wordt voor Suriname overigens wel steeds zwaarder. Op een gegeven moment wacht bijvoorbeeld Canada, waar spelers als Alphonso Davies (Bayern München) en Jonathan David (LOSC Lille) voor uitkomen.

Uit de startblokken

Suriname begon ijzersterk aan de wedstrijd tegen de Kaaimaneilanden. Vanaf minuut 1 liet de formatie van bondscoach Gorré zien wie de baas was in het onderlinge duel. Na dik 20 minuten spelen leverde dat de 1e goal op: ADO-verdediger Shaquille Pinas kopte raak. Bij zijn debuut, logischerwijs. Even later was het Ryan Donk die via een penalty zijn land op 2-0 schoot. Dat bleek ook de ruststand. Beelden van die goals vind je hieronder.

🇸🇷 | Suriname komt dankzij Shaquille Pinas op voorsprong! Roland Alberg geeft de assist op de verdediger van ADO! pic.twitter.com/twTNcqLt5G

— WereldPod (@WereldPod) March 24, 2021

🇸🇷 | 2-0 Suriname! Aanvoerder Ryan Henk Donk van Galatasaray benut de strafschop voor de thuisploeg! pic.twitter.com/hMh6l8vQOv

De spelers van de Kaaimaneilanden liepen in de 2e helft flink te schoppen. Echt kansen kregen de gasten niet, maar Suriname scoorde ook niet. Toch was Natio zo overtuigend, dat de bondscoach 20 minuten voor tijd zijn keeper verving! Warner Hahn maakte plaats voor Ishan Kort, reservedoelman van Almere City.

Een kwartier voor tijd scoorde Gleofilo Vlijter de 3-0! Daar bleef het uiteindelijk bij.

De volgende wedstrijd van Suriname is aankomende zaterdag- op zondagnacht (01:00 uur) tegen Aruba.