🎥 | Geweldig! Historische zege voor vernieuwd Suriname in WK-kwalificatie

25 maart 2021

ANP

Wat was het geweldig om naar het Surinaams elftal te kijken: voor het eerst zagen we de nieuwe spelers, het commentaar was geweldig én de ploeg van Dean Gorré won. Suriname won de eerste WK-kwalificatiewedstrijd met 3-0 van de Kaaimaneilanden.


Door Brian Vesseur

Deze wedstrijd was het debuut voor een heleboel spelers van Nederlandse bodem. Tot voor kort was het niet mogelijk voor Nederlands-Surinaamse jongens om voor Suriname uit te komen. Door middel van een sportpaspoort kan dat nu wel. Namen als Ryan Donk, Damil Dankerlui en Kelvin Leerdam maakten dankzij dat speciale paspoort woensdagavond hun debuut. De volledige opstelling vind je hierrr.

LEES OOK: Bondscoach Gorré: ‘Het is niet ‘onze’ jongens en ‘die’ jongens, we zijn broeders’

Pittige kwalificatiereeks
De WK-kwalificatiewedstrijd was een inkomertje voor Natio. De Kaaimaneilanden staan 193e op de FIFA-wereldranglijst en kennen alleen een handvol semiprofs. De kwalificatie wordt voor Suriname overigens wel steeds zwaarder. Op een gegeven moment wacht bijvoorbeeld Canada, waar spelers als Alphonso Davies (Bayern München) en Jonathan David (LOSC Lille) voor uitkomen.

Uit de startblokken
Suriname begon ijzersterk aan de wedstrijd tegen de Kaaimaneilanden. Vanaf minuut 1 liet de formatie van bondscoach Gorré zien wie de baas was in het onderlinge duel. Na dik 20 minuten spelen leverde dat de 1e goal op: ADO-verdediger Shaquille Pinas kopte raak. Bij zijn debuut, logischerwijs. Even later was het Ryan Donk die via een penalty zijn land op 2-0 schoot. Dat bleek ook de ruststand. Beelden van die goals vind je hieronder.


LEES OOK: Op bezoek bij de Surinaamse jongens van Willem II

De spelers van de Kaaimaneilanden liepen in de 2e helft flink te schoppen. Echt kansen kregen de gasten niet, maar Suriname scoorde ook niet. Toch was Natio zo overtuigend, dat de bondscoach 20 minuten voor tijd zijn keeper verving! Warner Hahn maakte plaats voor Ishan Kort, reservedoelman van Almere City.

Een kwartier voor tijd scoorde Gleofilo Vlijter de 3-0! Daar bleef het uiteindelijk bij.


De volgende wedstrijd van Suriname is aankomende zaterdag- op zondagnacht (01:00 uur) tegen Aruba.

Commentaar
Het commentaar was een stukje frisser dan we in Nederland gewend zijn. Het duo is zelfs bij elkaar gaan zitten, terwijl ze eigenlijk van andere zenders zijn! De namen van deze legendarische commentatoren zijn Marciano Zaalman & Imro Redmond. Check een stukje van het commentaar hieronder.