Samba in Cyprus: het verhaal van de nieuwe ster van Suriname
i

Vlijter in actie tegen Nicaragua. / BSR

Samba in Cyprus: het verhaal van de nieuwe ster van Suriname

Brian Vesseur • 13:53, 18-01-2020 / Laatste Update: 19:45, 08-01-2024

De sensatie van het Surinaamse elftal heet Gleofilo Vlijter-Hasselbaink. De spits speelde pas 6 wedstrijden voor Natio en scoorde daarin al 10 keer. De cijfers van Vlijter-Hasselbaink zijn zo goed, dat hij nog maar 3 doelpunten is verwijderd van de titel van all-time topscorer van Suriname. Sportnieuws.nl-redacteur Brian Vesseur sprak met de pas 20-jarige spits.

Vlijter, het neefje van Nigel Hasselbaink, heeft grote doelen. Hij wil mooie dingen bereiken met Suriname. Natio, zoals het Surinaamse elftal wordt genoemd, staat in 2021 voor het eerst op de Gold Cup. Daar doen landen uit Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied aan mee. Vlijter kijkt er naar uit: “We moeten ons gaan focussen. En als we dan goed presteren…”

Hij somt de toernooien op waar Suriname in de toekomst aan mee zou kunnen doen. Maar het WK van 2022? “Hangt ervan af, hangt ervan af. Het ligt eraan wat trainer (Dean, red.) Gorré - want hij is het brein hierachter - gaat doen.”

Sportpaspoort

Suriname heeft sinds kort de beschikking over ‘Nederlandse Surinamers’. Door middel van een sportpaspoort kunnen jongens als Ryan Donk, Kelvin Leerdam en Miquel Nelom nu ook voor Suriname uitkomen. “Ik vind het een hele goeie achievement voor Suriname. Het is sowieso een grote bijdrage.”

All-time topscorer

De topscorerstitel van Suriname is dichtbij voor Vlijter. Momenteel is de titel in bezit van Stefano Rijssel, die 13 keer scoorde voor Natio. “Ik ben een spits, dus ik ben zelfverzekerd dat het me gaat lukken. Binnen no time.”

Carrière

De jonge carrière van Vlijter is bijzonder. In januari 2018 vertrok hij uit Suriname om zijn kwaliteiten te laten zien op de Europese velden. Een kans die weinig jongens in Suriname krijgen. In 2017 had hij ook al stage gelopen bij de 3 traditionele topclubs in Nederland: Ajax, Feyenoord en PSV.

Vlijter tekende een contract in Israël, waar hij in het hoogste jeugdteam van Ironi Kiryat Shmona ging spelen. “Ik heb het daar heel goed gedaan. Alleen niemand weet waarom ik geen kans heb gehad om voor het eerste uit te komen.”

Van Israël ging hij naar Georgië. “Als ik daar de kans had gehad, had ik mezelf sowieso bewezen.” De kans kreeg hij niet, bij het Georgische Torpedo Kutaisi. Vlijter vertelt dat hij in de laatste wedstrijden een paar keer mocht invallen. Hij scoorde meteen.

Een half jaar niks

In januari 2019 nam hij afscheid van Torpedo Kutaisi. Vlijter keerde terug naar Suriname, waar hij voor zichzelf ging trainen. Het was de moeilijkste periode uit zijn jonge loopbaan. Pas aan het einde van augustus vond hij een nieuwe club: Aris Limassol.

“Ik ben heel fit terug naar Europa gekomen. Ik heb 6 weken in Nederland getraind. Daarna was ik ready voor wat er komen ging.” Humphrey Nijman, die ook zaakwaarnemer van Georginio Wijnaldum is, regelde de transfer naar Cyprus.

Knallen in Cyprus

“Ik ben nog nooit bij een club geweest waar ik een vol seizoen heb gespeeld. Waar ik écht heb kunnen voetballen. Dat kan wel nu ik bij Aris Limassol zit. Daarom komt er sowieso geen transfer in januari. Ik wil gewoon een heel seizoen spelen. Of 2 seizoenen.”

En Vlijter doet het goed, bij de club uit Limassol. Al 10 keer scoorde hij, in 12 wedstrijden. De club doet mee om promotie naar de hoogste Cypriotische divisie. Momenteel staat Aris bovenaan, waardoor ze binnenkort in een finalecompetitie terechtkomen.

Eigenlijk zou Vlijter zaterdag de laatste wedstrijd spelen in de reguliere competitie, maar de pot werd gestaakt. Supporters in Cyprus plaatsten namelijk een bom in een auto van een scheidsrechter.

Geluk

Vlijter heeft een beetje geluk gehad. Niet elk Surinaams talent krijgt de kans om in Europa te voetballen. “Het is moeilijk om aan een paspoort te komen. Heel weinig Surinamers doen wat ik nu doe. Het is voor ons wel moeilijker dan voor een Europese speler, zeg maar.”