Mané lacht opnieuw, Salah huilt: de ene Liverpool-ster wel naar het WK, de ander niet

Bart van der Wijst • 23:52, 29-03-2022 / Laatste Update: 14:10, 07-01-2024

Senegal gaat naar het WK! Na 120 knotsgekke minuten en penalty's viel uiteindelijk de beslissing tegen Egypte. Sadio Mané was na zijn heldenrol in de Afrika Cup opnieuw de grote man, hij schoot wederom de beslissende penalty binnen. Mo Salah, Manés teamgenoot, was weer in tranen.

Net als bij de heenwedstrijd was het al vroeg raak, ditmaal voor Senegal. Boulaye Dia frommelde de bal in de 3e minuut binnen na een corner. Feest in Stade Me Abdoulaye Wade, waar 50.000 supporters tekeer gingen.

Over en weer etteren

Dat was eigenlijk het enige sportieve hoogtepuntje in de reguliere speeltijd. Na de openingstreffer van Dia gebeurde er een hoop, alleen niet op voetbalgebied. Beide trainers lagen meerdere malen met elkaar overhoop en veel Egyptenaren lagen vaker op de grond dan dat ze overeind stonden.

Mané vs. Salah

Gebeurde er dan helemaal niks qua kansen verder? Jawel. Ismaïla Sarr had in de reguliere tijd de 2-0 moeten maken om een verlenging te voorkomen, alleen hij miste na een prachtpass van Mané. Salah, Mané's teamgenoot bij Liverpool, kon zich niet onderscheiden.

Penaltytrauma Egypte

Daardoor bleef het 1-0 na 90 minuten en gingen beide landen verlengen. Over de 1e helft van de verlenging kunnen we kort zijn, er viel namelijk niks te zien op ESPN. Dat komt omdat de mensen die de beelden aan moesten leveren aan ESPN alvast schakelden naar een andere wedstrijd. Zij hadden blijkbaar geen rekening gehouden met een verlenging.

Daarin werd niet gescoord, dus werd het net als de finale van de Afrika Cup penalty's. Daarin werden de eerste 4 penalty's gemist, waaronder door Kalidou Koulibaly en Salah. Ismaïla Sarr scoorde als eerste, Amr Al Sulaya maakte vervolgens gelijk. Na een rake penalty van Senegal en een misser van Egypte was het opnieuw Mané die de wedstrijd kon beslissen. Dat deed hij feilloos.

Lasershow

De Senegalese voetbalfans deden alles om Egypte uit het spel te halen. Bij iedere actie schenen er tientallen laserlichten in de gezichten van de Egyptische spelers. Ook bij de penaltyserie konden de spelers van Egypte nauwelijks normaal naar de bal kijken.