Bizar scenario: als Spanje vanavond met 3-2 wint, ligt Slowakije eruit op basis van gele kaarten

23 juni 2021

Getty Images
Spanje Slowakije 3-2 scenario

Waarschijnlijk word je helemaal gek van al dat gereken. Welk land gaat naar de achtste finales? En tegen wie moet Nederland in de volgende ronde van het EK voetbal? Er is 1 bizar scenario voor vanavond dat we je niet willen onthouden: Spanje wint met 3-2 van Slowakije.


Stand groep E:
1. Zweden 2-4. Doelsaldo: (1-0)
2. Slowakije 2-3 (2-2)
3. Spanje 2-2 (1-1)
4. Polen 2-1 (2-3)

Als Spanje met 3-2 van Slowakije wint en Polen wint niet van Zweden, wordt Slowakije met 3 punten 3de in de poule. Om te kijken of Slowakije dan tot de beste nummers 3 behoort, moeten we kijken naar het doelsaldo: -1. Dat is hetzelfde doelsaldo als Oekraïne (-1). Maar door de uitslag van 3-2 is het doelsaldo én het aantal doelpunten voor en tegen van Oekraïne en Slowakije precies hetzelfde: 4 voor en 5 tegen.

Doelsaldo gelijk: wat nu?


De UEFA-regels (20.01, pagina 23) bepalen dan dat er gekeken wordt naar welk land de minste kaarten gepakt heeft. Er wordt dan gekeken naar wie de minste 'strafpunten' op basis van kaarten (rood telt voor 3 strafpunten, geel voor 1. 2x geel=rood telt ook voor 3). Dat is hoe dan ook Oekraïne. Dat land pakte 2 gele kaarten in 3 duels en Slowakije staat na 2 duels al op 4 gele kaarten. Dat betekent dat Slowakije eruit ligt op basis van gele kaarten als ze met 3-2 verliezen van Spanje.

Kanttekening: de enige reddingsboei van Slowakije is dat de nummer 3 uit poule F met 3 punten eindigt én een doelsaldo heeft van -2. Daarvoor moet Portugal bijvoorbeeld met 3-0 van Frankrijk verliezen.

Samenvatting:
- Als Spanje met 1 doelpunt verschil wint (1-0 of 2-1) en Polen wint niet van Zweden, gaan alleen Spanje en Zweden door in deze poule. Slowakije heeft dan net als Oekraïne 3 punten én een doelsaldo van -1, maar wel minder goals gescoord dan Oekraïne. Op basis van die regel is Slowakije dan uitgeschakeld en gaat Oekraïne als beste nummer 3 door.

- Als Spanje met precies 3-2 wint en Polen wint niet van Zweden, gaan Spanje en Zweden door. Slowakije ligt er op basis van gele kaarten uit.

- Als Spanje met 1 doelpunt verschil wint, maar HOGER dan 3-2 (4-3, 5-4, etc.) en Polen wint niet van Zweden, dan zijn Spanje, Zweden én Slowakije door. Slowakije heeft dan net als Oekraïne 3 punten, een doelsaldo van -1, maar wel méér goals gescoord dan Oekraïne.

Alle andere scenario's in deze poule check je hier!

Lees ook: dit zijn de scenario's voor Groep F, met Portugal, Duitsland, Frankrijk en Hongarije