Let op: het is gunstig als Oekraïne – Oostenrijk vanavond gelijk wordt

21 juni 2021

Getty Images
Nederland tegenstander beste nummer 3

De wedstrijd Nederland - Noord-Macedonië doet er vanavond niet zo veel meer toe. Nederland is al groepswinnaar en speelt dus op zondag 27 juni in de achtste finales van het EK voetbal. Maar tegen wie? Daarvoor is de andere wedstrijd in de poule van Nederland belangrijk.


Vanavond spelen ook Oekraïne en Oostenrijk (18.00 uur) tegen elkaar voor een ticket in de volgende ronde. De winnaar van dat duel wordt 2de, maar een gelijkspel zou weleens heel gunstig kunnen zijn voor beide landen én voor Nederland.

Het zit zo. Nederland hoopt in principe dat ze niet de nummer 3 uit poule F tegenkomen. De kans is groot dat het dan Portugal wordt. Dus moet je kijken naar een scenario waarbij je 3F ontwijkt. Daarvoor is het heel gunstig als de poule van Nederland ook 1 van de 4 beste nummers 3 levert. De uitgangspositie is daarvoor goed: Oekraïne - Oostenrijk moet gelijk worden.

Salonremise?
In dat geval komen beide landen op 4 punten met een doelsaldo van 0. Dat is in ieder geval al beter dan Zwitserland (de nummer 3 uit poule A), omdat dat land een doelsaldo van -1 heeft. Maar gaan Oekraïne en Oostenrijk voor een salonremise? De winnaar van het duel wordt sowieso 2de en de verliezer vliegt er waarschijnlijk uit. Eindigt het duel gelijk, wordt Oekraïne 2de en heeft Oostenrijk een goede kans om bij de beste nummers 3 te eindigen.

Verder van belang
Een mooi scenario zou zijn als de beste nummers 3 uit de groepen ACDF komen. Dan moet Nederland namelijk tegen de nummer 3 uit poule D (Tsjechië, Engeland, Kroatië, Schotland).
1. Daarvoor moet België vanavond (21.00 uur)sowieso van Finland winnen.
2. Moet er morgen een winnaar komen bij Kroatië - Schotland.
3. En dan mag de nummer 3 uit poule E niet woensdag te veel punten pakken. Daarvoor mag Polen sowieso niet van Zweden winnen en is het gunstig als er een duidelijke winnaar komt bij Slowakije - Spanje.

Snap je er nog niet veel van? Check dan dit handige overzichtsverhaal over de tegenstander van Nederland.