Scenario’s Groep D: zo gaat Kroatië of Schotland nog door naar de achtste finale

22 juni 2021

Getty Images
schotland-kroatie-door-scenario-wie

De beslissing in Groep D valt vanavond vanaf 21.00 uur (check hier op welke zenders je de duels live kan zien). De laatste groepswedstrijden bepalen alles in de stand op het EK. Welk land gaat met welke uitslag door? Dat lees je hieronder in een duidelijk overzicht.


Eigenlijk draait alles om Kroatië-Schotland. Beide landen staan met 1 punt uit 2 duels op plek 3 en 4. Als ze onderling gelijkspelen, zijn ze allebei NIET door. Dus er MOET een winnaar komen in dat duel. Eigenlijk is het heel simpel: de winnaar van Kroatië-Schotland gaat sowieso door op het EK.

Kroatië of Schotland
De winnaar komt dan namelijk sowieso op 4 punten en dat is als nummer 3 genoeg om landen als Finland en Oekraïne (allebei 3 punten) achter zich te laten op de ranglijst van de 4 beste nummers 3. Aangezien Engeland en Tsjechië in Groep D ook al 4 punten hebben, zou het in een uiterst geval ook zomaar kunnen dat Kroatië of Schotland op doelsaldo nog 2e kan worden en Engeland naar plek 3 zakt.

Beste nummer 3
Engeland zal misschien niet eens groepswinnaar willen worden, gezien de loting voor de achtste finale dan.

De scenario's op een rijtje:

Tsjechië wint of speelt gelijk tegen Engeland: Tsjechië gaat als groepswinnaar door. Engeland wordt dan ook bij een nederlaag tweede, tenzij Schotland wint van Kroatië. Dan wordt doelsaldo bepalend voor wie 2e en wie 3e wordt. Bij een gelijkspel bij Kroatië-Schotland of een zege van Kroatië is Engeland sowieso tweede.

Engeland wint van Tsjechië: Engeland gaat als groepswinnaar door. Tsjechië wordt dan tweede, tenzij Kroatië wint van Schotland. In dat geval bepaalt het doelsaldo na de laatste wedstrijd ook weer welk land (Tsjechië of Kroatië) tweede of derde wordt.

Wie er ook 1, 2 en 3 worden: 3 van de 4 landen gaan altijd door naar de achtste finale, TENZIJ Kroatië-Schotland gelijk wordt. Dan gaan alleen Tsjechië en Engeland door.