Waarom Engeland vanavond tegen Tsjechië wil winnen, maar eigenlijk toch ook weer niet

22 juni 2021

Getty Images
engeland-scenario-tegenstander-achtste-finale-tsjechie

Het wordt vanavond een lekker mentaal potje tussen Tsjechië en Engeland op Wembley. De 2 koplopers van Groep D op het EK spelen in de laatste groepswedstrijd tegen elkaar, maar willen misschien allebei niet eens winnen. Hieronder lees je waarom het vooral voor Engeland een ongelofelijke twijfel wordt.


De winnaar van de groep (momenteel is dat Tsjechië op basis van doelsaldo) speelt namelijk in de achtste finale tegen de nummer 2 van Groep F. Dat is de 'Groep des Doods' met Frankrijk, Portugal en Duitsland. En het zouden alle 3 de landen kunnen worden nog, met Frankrijk-Portugal en Hongarije-Duitsland nog op het programma.

Lees ook: dit zijn de scenario's in Groep D

Zweden, Slowakije, Spanje of Polen
En die 3 toplanden wil Engeland natuurlijk pas zo laat mogelijk tegenkomen. Dus zullen ze het ook prima vinden als ze met een gelijkspel tegen Tsjechië op plek 2 eindigen. Dan spelen The Three Lions namelijk tegen de nummer 2 uit Groep E (Zweden, Slowakije, Spanje of Polen). Op papier veel makkelijker dus.

Kopenhagen of Londen
Maar ook dáár zit een nadeel aan. Want voor die achtste finale moet Engeland het thuisvoordeel opgeven. Tegen de nummer 2 uit Groep E wordt namelijk in de Deense hoofdstad Kopenhagen gespeeld. Terwijl als ze eerste worden en dus tegen Frankrijk, Portugal of Duitsland moeten, ze dan wél weer thuis in Londen (Wembley) spelen.

Dus Engeland zal willen winnen om in Londen te mogen blijven, maar zal niet willen winnen omdat ze dan tegen een topland moeten. Op deze zender kun je Tsjechië-Engeland live volgen.