Amerikaanse voetbalbond reageert fel na racistische uitingen richting spelers van Team USA
Folarin Balogun © GettyImages

Amerikaanse voetbalbond reageert fel na racistische uitingen richting spelers van Team USA

14:50, 28-06-2024 / Laatste Update: 14:52, 28-06-2024

De Verenigde Staten heeft op de Copa América in eigen land een verrassend verlies moeten incasseren tegen Panama. Na het duel ging het echter niet veel om de nederlaag, maar om de racistische uitingen die werden geuit jegens de Amerikaanse spelers.

De wedstrijd tussen Verenigde Staten en Panama leek vooraf een formaliteit, maar het duel liep heel anders. Het thuisland kwam na tien minuten met tien man te staan vanwege een rode kaart van Timothy Weah. De aanvaller van Juventus zou een slaande beweging hebben gemaakt. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-1 voor Panama, waardoor de fans van de Amerikaanse ploeg woest waren.

Racisme

Tijdens en na de wedstrijden werden Weah en een aantal teamgenoten als Folarin Balogun racistisch bejegend. De Amerikaanse voetbalbond reageerde woest op deze ontwikkelingen en liet zich in een statement hard uit tegen de anonieme beledigingen. 'Er is geen plek voor haatdragend en racistisch gedrag. Dit is onacceptabel gedrag dat volledig ingaat tegen onze waarden.' Ook AS Monaco (de club van Balogun) en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL reageerden verbolgen op de beledigingen richting de spelers.

Engeland

Na de wedstrijd deelden spelers als Balogun en Chris Richards op hun social media hoe de berichten eruit zagen. De spelers werden voor van alles en nog wat uitgemaakt na het verlies. Dit doet denken aan de EK-finale van 2020, waarbij drie spelers van Engeland ook racistische dingen naar hun hoofd kregen, vanwege het missen van een penalty in de finale van het toernooi.

Copa América

Naast de nare racistische uitspraken richting spelers van de Amerikaanse ploeg, was de nederlaag tegen Panama al een harde klap. Het thuisland won de eerste wedstrijd weliswaar van Bollivia, maar het verlies van het tweede duel zorgt voor twijfel of het land wel doorgaat. De laatste groepswedstrijd speelt Amerika tegen Uruguay, een favoriet voor de eindzege van het toernooi.