Dit is waarom Cristiano Ronaldo anders staat dan zijn teamgenoten tijdens het volkslied van Portugal
Cristiano Ronaldo tijdens het volkslied van Portugal. © Getty Images

Dit is waarom Cristiano Ronaldo anders staat dan zijn teamgenoten tijdens het volkslied van Portugal

17:55, 22-06-2024 / Laatste Update: 18:05, 22-06-2024

Cristiano Ronaldo mag dan inmiddels 39 jaar oud zijn, maar toch is hij er gewoon weer bij op het EK. De Portugese wereldster is nog altijd de aanvoerder van het nationale elftal en dus zal hij ook dinsdag weer met de band om zijn arm staan als het volkslied van Portugal klinkt voor het duel tegen Turkije. Ronaldo staat tijdens dat volkslied altijd anders dan zijn teamgenoten, maar waarom eigenlijk?

Ronaldo begon dinsdag tegen Tsjechië aan zijn zesde EK en is topscorer aller tijden van het toernooi met veertien doelpunten. Voor Portugal staat de teller inmiddels op 207 interlands en daarin scoorde hij liefst 130 keer. Gedacht werd dat zijn carrière op topniveau wel voorbij was toen hij anderhalf jaar geleden tekende bij het Saoedische Al-Nassr, maar Ronaldo was het afgelopen seizoen aardig op dreef met 35 competitiegoals.

Niets missen van Turkije - Portugal? Volg het duel via ons liveblog!

Bondscoach Roberto Martinez ziet Ronaldo ondanks hevige concurrentie van andere aanvallers als Gonçalo Ramos, Rafael Leão en João Félix nog altijd als ontbetwiste basisspeler en dus mag Ronaldo als aanvoerder meezingen met A Portuguesa. Waar zijn teamgenoten keurig op één lijn staan tijdens het volkslied, staat Ronaldo vaak zijwaarts tijdens het volkslied. Waarom doet hij dat?

Respect voor Portugal

De reden daarvoor is simpel: hij wil tijdens het volkslied recht tegenover de vlag staan om respect te tonen voor zijn land. Aangezien de vlag meestal in de hoek van het veld wordt getoond, moet hij dus anders dan zijn ploeggenoten staan. Het is inmiddels een traditie geworden.

Op recordjacht

Ronaldo hoopt tegen Turkije niet alleen de eerste speler te worden die op zes EK's een wedstrijd speelt, maar ook de eerste die op zes verschillende EK's weet te scoren. Met doelpunten op vijf EK's is hij trouwens al veruit de recordhouder, want geen andere speler wist op meer dan drie EK's te scoren.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.