Rapport bekritiseert handelen Sven Mislintat bij transfers Ajax: 'Hij accepteerde prijzen zonder te overleggen'
Sven Mislintat toen hij nog technisch directeur van Ajax was. ©Pro Shots

Rapport bekritiseert handelen Sven Mislintat bij transfers Ajax: 'Hij accepteerde prijzen zonder te overleggen'

16:56, 08-04-2024 / Laatste Update: 17:38, 08-04-2024

Sven Mislintat heeft zich niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling bij zijn (korte) periode in dienst van Ajax. De inmiddels al een tijdje ontslagen technisch directeur werd onderzocht door KPMG en dat rapport is maandag gepresenteerd. Het rapport bekritiseert wel het handelen van Mislintat tijdens de transferperiode.

Op een van de laatste dagen van de transfermarkt afgelopen zomer, trok Ajax onder leiding van Mislintat linksback Borna Sosa van VfB Stuttgart aan. De Kroaat wisselde vlak voor zijn transfer naar Amsterdam van zaakwaarnemer. Die was aangesloten bij een bedrijf waar Mislintat weer grootaandeelhouder van was. Toen dat uitkwam, vroeg Ajax KPMG om onderzoek te doen naar het handelen van Mislintat.

Geen belangenverstrengeling

Tijdens het onderzoek heeft KPMG gebruik gemaakt van alle openbare informatie die Ajax bezat, die door betrokkenen vrijwillig werd afgestaan en andere openbare bronnen. Daaruit concludeert het onderzoeksteam dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. Sosa is dus 'legitiem' naar Ajax gehaald door Mislintat.

Wel vraagtekens

Hoewel Mislintat zich dus niet schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling, stelt het rapport wel vraagtekens bij het handelen van de Duitser. Zo heeft hij er onvoldoende voor gezorgd dat gesprekken met spelers, agenten en clubs werden vastgelegd. Volgens Ajax accepteerde hij ook wel héél makkelijk voorgestelde vraagprijzen voor een nieuwe speler 'zonder daarover rechtstreeks namens Ajax in onderhandeling te treden met de betreffende club'. Hier kun je alle conclusies lezen uit het rapport.

Nauwelijks overleg

Ook verwijt het rapport Mislintat dat hij wel heel weinig samenspraak zocht met verschillende afdelingen binnen Ajax. 'De RvC constateert dat in meerdere gevallen afstemming met de afdeling Scouting, de hoofdtrainer en de voetbalcommissaris slechts beperkt heeft plaatsgevonden. In deze afstemming worden de transfers inhoudelijk besproken en besloten, met normaal gesproken de nodige voetbaltechnische checks en balances. Verschillen van inzichten zijn met uitzondering van één geval niet gerapporteerd', concludeert de raad van commissarissen van Ajax na het zien van het rapport.

Ontslagen

De 51-jarige Duitser werd na een paar maanden sowieso al ontslagen door Ajax. Tegenvallende resultaten (die de rest van het seizoen zouden aanhouden), de ruzies met toenmalig trainer Maurice Steijn en dus de twijfel over zijn integriteit waren voor de Amsterdamse club reden genoeg om vroegtijdig afscheid te nemen van Mislintat. Die staat overigens op het punt om opnieuw aan de slag te gaan in Duitsland bij Borussia Dortmund.

Samenstelling van selectie

Ook zonder Mislintat en Steijn draaide het seizoen van Ajax uit op een ramp. Hoewel de 'verantwoordelijken' allang vertrokken zijn, wordt er nog wel vaak naar de Duitser gewezen als hoofdschuldige. Hij haalde voor meer dan 100 miljoen euro liefst 12 nieuwe spelers. Met de huidige selectie kan ook de nieuwe trainer John van 't Schip geen hoge ogen gooien. Door analisten wordt er vaak gewezen naar de samenstelling van de selectie, waar Mislintat verantwoordelijk voor was. Alle spelers die hij gehaald heeft, zouden niet goed genoeg zijn voor het niveau van Ajax. De resultaten lijken die veronderstelling te steunen.