'Rotterdams' Kaapverdië droomt van winst Afrika Cup: 'We willen Afrika overnemen'
De selectie van Kaapverdië viert de overwinning op Mauritanië in de achtste finales van de Afrika Cup. © ANP

'Rotterdams' Kaapverdië droomt van winst Afrika Cup: 'We willen Afrika overnemen'

09:18, 03-02-2024 / Laatste Update: 09:31, 03-02-2024

De Afrika Cup van dit jaar is misschien wel de meeste verrassende ooit. In de kwartfinales staan acht andere landen dan twee jaar geleden. Een van die landen is Kaapverdië. Zij spelen zaterdag tegen Zuid-Afrika. De selectie heeft veel invloeden uit Rotterdam en stiekem droomt de eilandengroep van de titel.

Kaapverdië zorgde voor een stunt door in de groep met Egypte en Ghana bovenaan te eindigen. In de tweede ronde van de Afrika Cup werd ook Mauritanië verslagen en zaterdagavond wacht Zuid-Afrika, dat verrassend Marokko uitschakelde. 

Rotterdamse invloeden

De weg naar de halve finale en misschien wel meer ligt dus open voor de ploeg met veel Nederlandse invloeden. Zo zijn de Rotterdamse broers Deroy en Laros Duarte van de partij in Ivoorkust en datzelfde geldt voor stadgenoten Garry Rodrigues en Jamiro Monteiro.

De broertjes Duarte genieten volop van de Afrika Cup. "Ik heb gevoel dat ik hier met mijn familie speel", laat Laros weten tegen het AD. "Die gezelligheid, daar staan Cabo's om bekend. De cultuur, achtergrond, muziek en het dansen verbinden ons hier ook." De speler van FC Groningen maakte trouwens pas in de gewonnen wedstrijd tegen Ghana zijn debuut voor Kaapverdië.

Dat kwam mede door zijn broer Deroy, die al twee jaar international is: "Ik bleef maar op hem inpraten dat hij moest aansluiten en hoe leuk en gezellig het hier was." Tegen die druk was Laros niet bestand: "Daardoor begon het te kriebelen en toen ik Marokko op het WK zag stunten, groeide het gevoel om iets moois neer te zetten."

20:47 - 29-01-2024

Feest in de kleedkamer bij Kaapverdië na bereiken achtste finales Afrika Cup

Het was groot feest bij Kaapverdië na hun overwinning in de achtste finales op de Afrika Cup. Met drie geboren Rotterdammers in het team werd er gewonnen van Mauritanië: 1-0. Rondo belde met Garry Rodrigues, alleen van een gesprek kwam het niet omdat hij en zijn teamgenoten aan het feesten waren. Heerlijke beelden.

'Afrika overnemen'

Nu de kwartfinales bereikt zijn en veel van de grote favorieten al naar huis zijn, dromen de broers van de winst. Deroy is duidelijk: "We willen Afrika nu overnemen. Daar gaan we voor. Alle landgenoten, ook in Rotterdam, geloven daarin. Wij mogen het doen, dat is toch prachtig?"

Kaapverdië speelt zaterdag om 21.00 uur tegen Zuid-Afrika in de kwartfinale. In 2013 haalde het land ook al eens de laatste acht, maar toen eindigde het avontuur tegen Ghana. Als Kaapverdië wint, speelt het in de halve finale tegen Nigeria.