Sander Westerveld lovend over Jordan Henderson: 'Hij is daar echt een meester in'
Jordan Henderson / Pro Shots

Sander Westerveld lovend over Jordan Henderson: 'Hij is daar echt een meester in'

Brian Vesseur • 06:25, 03-02-2024 / Laatste Update: 06:29, 03-02-2024

Jordan Henderson gaat zaterdagavond in de topper tegen PSV zijn debuut maken voor Ajax. Wat mogen we precies van de Engelse topmiddenvelder verwachten? Sportnieuws.nl belde met Sander Westerveld, oud-keeper van Liverpool, over de voormalig aanvoerder van de Engelse club.

"Henderson is iemand die op het middenveld de lakens uitdeelt, iedereen neerzet en bij wijze van de bal inlevert bij Taylor, om hém te zeggen wat-ie moet gaan doen." Westerveld snapt dat je een wedstrijd van Ajax speciaal aanzet om Henderson te bekijken. "Als je op hem let, zie je iemand die met zijn armen wijst, iedereen neerzet en nooit stil is."

Hij kan die rol perfect invullen. Bij Liverpool vonden ze hem altijd het verlengstuk van de trainer.

Westerveld blikt daarbij ook terug op de Liverpool-tijd: "Hij controleerde het spel: hij wist precies wanneer hij snelheid moest maken, of de bal in de ploeg moest houden. Met een jonge ploeg als Ajax, dat negentig minuten lang vooruit denkt, heb je bij een 1-0 voorsprong een type speler nodig die de rem erop zet en de bal in de ploeg houdt." Henderson is volgens Westerveld iemand die bij een aanval meteen al denkt aan hoe het defensief moet staan. "Ik weet dat hij daar echt een meester in is."

Jordan Henderson krijgt basisplaats van John van 't Schip tegen PSV

2 februari 2024, 14:13

Ajax speelt zaterdag de topper in eigen huis tegen PSV. Fans moesten er even geduld voor hebben, maar het is eindelijk zover: het debuut van Jordan Henderson. John van 't Schip bevestigde vrijdagmiddag dat de 33-jarige routinier start tegen de koploper.

Westerveld vindt de transfer ideaal voor Ajax. "Ik weet wat voor voetballer hij was bij Liverpool. Hoe fit hij was: als eerste in de gym, als laatste eruit. Als er ooit een moment was om naar Ajax te gaan, is dit het wel. Hij kan de rol perfect invullen. Hij zet jongens precies op de positie neer waar ze op dat moment nodig zijn. Bij Liverpool vonden ze hem altijd het verlengstuk van de trainer."

Jordan Henderson met Ajax-trainer John van 't Schip / Pro Shots

Jordan Henderson haalt andere spelers naar Ajax

En er is nóg meer goed nieuws voor Ajax. Westerveld verwacht dat een type als Henderson - bij goede resultaten - nog meer grote spelers naar Amsterdam kan halen. Hij neemt daarbij Liverpool als voorbeeld.

"Op een gegeven moment is het heel moeilijk als je - in een slechte spiraal - zit, om goede spelers en goede trainers binnen te halen. Op het moment dat Jürgen Klopp kwam, had iedereen zoiets van: er gaat iets gebeuren bij Liverpool. Spelers kwamen voor Klopp naar de club."

"Henderson kan spelers overtuigen om naar Amsterdam te komen, als het een half seizoen goed gaat." Maar Henderson kan het niet alleen, denkt Westerveld. "Het is ook afhankelijk van de trainer: er moet snel duidelijkheid komen over de toekomst van (John, red.) Van 't Schip."

Ajax - PSV

De wedstrijd tussen Ajax en PSV begint zaterdag om 20:00 uur. Meer over de wedstrijd vind je in ons Matchcenter.