Toch (nog) geen EK-record: Dani Olmo krijgt doelpunt op zijn naam
Het schot van Dani Olmo / Getty Images

Toch (nog) geen EK-record: Dani Olmo krijgt doelpunt op zijn naam

21:34, 09-07-2024 / Laatste Update: 23:26, 09-07-2024

Jules Koundé leek het elfde eigen doelpunt van het EK voetbal te maken, in de halve finale tussen Spanje en Frankrijk . Daarmee zou het record van het EK 2020 (gehouden in 2021) zijn geëvenaard.

Maar de UEFA zette het doelpunt tóch op naam van Dani Olmo, die de bal richting de goal schoot. Als Koundé de bal niet had aangeraakt, zou Olmo alsnog hebben gescoord was het oordeel van de kenners.

Frankrijk mag overigens niet klagen, want zelf maakte het al tweemaal dankbaar gebruik van een eigen doelpunt bij de tegenstander. In de halve finale scoorde Randal Kolo Muani het eerste velddoelpunt van de Fransen. De andere drie doelpunten waren twee eigen goals en een penalty.

Jan Vertonghen

Frankrijk en België stelden zwaar teleur in hun duel in de achtste finales, maar vlak voor tijd viel toch de beslissing. Jan Vertonghen kreeg de bal ongelukkig tegen zich aan en daarmee kunnen de Belgen hun spullen pakken na het negende eigen doelpunt van het toernooi.

Gelukkig Frankrijk stuurt België dankzij pechvogel Jan Vertonghen naar huis op EK

1 juli 2024, 19:50

Frankrijk heeft op een hele gelukkige wijze België uitgeschakeld op het EK voetbal. Beide landen stelden lange tijd teleur en uiteindelijk was er een eigen doelpunt nodig om de beslissing te brengen. Jan Vertonghen was de pechvogel in de slotfase, want via zijn been vloog een voorzet van Randal Kolo Muani in het Belgische doel: 1-0.

Recordaantal eigen goals op een EK

Het was het tweede eigen doelpunt van de knock-outfase nadat Robin Le Normand (overigens geboren in Frankrijk) namens Spanje de bal ook al in eigen doel werkte. In de groepsfase vielen er al zeven. Antonio Rüdiger was de eerste maker van een eigen goal. Daarna duurde het drie dagen voor een nieuwe pechvogel. Oud-Ajacied en Oostenrijker Maximilian Wöber kopte ook in eigen doel, hij deed dat tegen Frankrijk.

De Turk Mert Müldür maakte tegen Nederland in de kwartfinale ook een eigen doelpunt. Dat was de 2-1, die Cody Gakpo in eerste instantie leek binnen te schuiven.

Eerdere eigen doelpunten

Robin Hranac (Tsjechië) en Klaus Gjasula (Albanië) zorgden voor nog knulligere eigen doelpunten. Tegen Spanje werkte de Italiaan Calafiori de bal net zo ongelukkig achter zijn doelman Gianluigi Donnarumma. Maar de bizarre eigen goal bij Turkije, na een foute terugspeelbal, sloeg alles. Die van Donyell Malen was dan weer onfortuinlijk. Hij probeerde een voorzet te onderscheppen, maar tackelde de bal voorbij de kansloze Bart Verbruggen. Daarmee kwam de teller op zeven stuks.

EK-record eigen doelpunten

Tijdens het EK 2020, dat door heel Europa werd gehouden, scoorden de volgende spelers een eigen goal:

Merih Demiral (Turkije), tegen Italië
Wojciech Szczęsny (Polen), tegen Slowakije
Mats Hummers (Duitsland), tegen Frankrijk
Rúben Dias (Portugal), tegen Duitsland
Raphaël Guerreiro (Portugal), tegen Duitsland
Lukas Hradecky (Finland), tegen België
Martin Dúbravka (Slowakije), tegen Spanje
Juraj Kucka (Slowakije), tegen Spanje
Pedri (Spanje), tegen Kroatië
Denis Zakaria (Zwitserland), tegen Spanje
Simon Kjaer (Denemarken), tegen Engeland

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.