EK waterpolo | Nederlandse mannen redden de eer met zege op Duitsland
Bondscoach Harry van der Meer van de Nederlandse waterpoloërs op het EK waterpolo. ©EPA

19:24, 15-01-2024

De Nederlandse waterpoloërs hebben het EK in Kroatië met een bescheiden feestje beëindigd. In de wedstrijd om plek elf in de eindstand won Nederland makkelijk van buurland Duitsland.

In sporten als waterpolo en handbal is het heel normaal om tijdens een eindtoernooi wedstrijden te spelen om de definitieve eindstand te bepalen. Dus ook als landen al lang zijn uitgeschakeld voor een medaille, moeten ze alsnog aan de bak voor de beste kwalificatie. Dit kan in een later stadium dan weer gebruikt worden om lotingen in te delen.

Topstart in eerste kwart

De mannen van bondscoach Harry van der Meer sloegen eigenlijk het gat al in het eerste kwart van de wedstrijd. Dankzij goals van Tom de Weerd, Flemming Kastrop, Mart van der Weijden en Lars ten Broek stond het na vijftien minuten al 5-2 voor Nederland. Die achterstand zou Duitsland de hele wedstrijd niet meer goed maken.

Veel uitsluitingen

Het werd wel een harde wedstrijd tussen de buurlanden, want de ene uitsluiting na de andere volgde. Van Weerd kreeg zelfs in het eerste kwart al een rode kaart en mocht dus het hele duel niet meer meedoen. In totaal waren er maar liefst 31 uitsluitingen. Veel vielen er ook tegelijkertijd, waardoor er maar twaalf man-meer-situaties werden benut.

Vrouwen Europees kampioen

De mannen eindigden hun EK dus op plek elf. Bij de vrouwen ging het een stuk beter. Afgelopen weekend werden de Nederlandse waterpolosters Europees kampioen in Eindhoven.