Julian Alaphilippe voltooit trilogie na prachtige overwinning in Giro: 'Ik had dit niet gepland'
Julian Alaphilippe heeft zijn etappezege van deze Giro binnen © Getty Images

Julian Alaphilippe voltooit trilogie na prachtige overwinning in Giro: 'Ik had dit niet gepland'

17:37, 16-05-2024 / Laatste Update: 17:37, 16-05-2024

Julian Alaphilippe heeft zijn ritzege in de Ronde van Italië te pakken. De Fransman ging in de twaalfde etappe vroeg in de aanval, en hield op knappe wijze de concurrentie achter zich. Na bijna een jaar wint Alaphilippe weer, waarmee hij als kers op de taart ook nog zijn trilogie in de grote rondes voltooit.

“Nee, ik had dit niet gepland”, begint Alaphilippe over de beslissende aanval met Mirco Maestri op 126 kilometer van de finish. “Ik had verwacht dat er een grotere groep zou wegrijden. Ik denk dat ik mijn teamgenoten moet bedanken. Zij hebben de eerste zestig kilometer de koers heel goed gecontroleerd. Daarna was ik erg gefocust om aan kop van de wedstrijd te zitten.”

Julian Alaphilippe pakt magistrale zege in heuvelrit na bizarre solo in de Giro d'Italia

16 mei 2024, 16:44

Julian Alaphilippe heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Het peloton gaf een grote groep aanvallers de ruimte om voor de ritzege te rijden. Alaphilippe demarreerde op de eerste klim van de dag, en bleef de concurrentie voor. Zijn medevluchter liet hij in de finale achter, waardoor hij solo over de streep kwam in Martinisicuro en zijn trilogie voltooide.

'Droom om hier te winnen'

In de kopgroep zag Alaphilippe een goed moment om te demarreren. “We gingen eerst met een grote groep en daarna ging ik samen met Mirco. Ik zei ‘we gaan, we gaan'. Hij had het vandaag ook verdiend om te winnen. Hij was erg sterk, we werkten goed samen”, vertelde de Fransman.

Op de slotklim moest Alaphilippe zijn medevluchter lossen om zich vervolgens helemaal leeg te rijden richting de finish. “Ja, ik geloofde er wel in”, aldus de etappewinnaar over zijn kansen. “Maar tot de laatste kilometer moest ik blijven pushen. Ik hoorde dat Narváez dicht achter mij zat. Het was een droom van mij om hier een rit te winnen en het is geweldig dat die nu uit is gekomen.”

Etappeschema, uitslagen en klassementen Giro d'Italia 2024

26 mei 2024, 18:50

Vanaf zaterdag 4 tot en met zondag 26 mei wordt in de Giro d'Italia gestreden om de roze trui. Na 21 etappes wordt duidelijk wie in Rome Primoz Roglic gaat opvolgen als winnaar van het eindklassement. In dit artikel kun je alle informatie vinden over alle etappes, klassementen een deelnemers van de Ronde van Italië.