Streep door Tour de France van Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle na harde val in Dauphiné
Pechvogels Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle missen de Tour de France. © Getty Images

Streep door Tour de France van Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle na harde val in Dauphiné

19:44, 06-06-2024 / Laatste Update: 00:07, 07-06-2024

Een flinke tegenvaller voor Visma | Lease a Bike. De Nederlandse ploeg moet het in de Tour de France doen zonder Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle. Het duo kwam hard ten val donderdag in het Critérium du Dauphiné en in het ziekenhuis bleek de schade groot.

"Na de zware crash van vandaag zijn Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk naar het ziekenhuis gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat Dylan zijn sleutelbeen heeft gebroken en een operatie nodig heeft. Steven heeft een kleine breuk in zijn heup die met rust zal genezen", schrijft de Nederlandse ploeg.

Drama Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk in Dauphiné, heftige beelden massale valpartij duiken op

6 juni 2024, 18:46

In de vijfde etappe van de Franse etappekoers Criterium du Dauphiné ging het donderdag vreselijk mis. Op 22 kilometer van de finish ging een groot deel van het peloton onderuit. Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk lijken de grootste slachtoffers. Een absolute nachtmerrie zo vlak voor aanvang van de Tour de France. Nadat de etappe werd geneutraliseerd besloot de organisatie om geen winnaar uit te roepen.

Geen Ronde van Frankrijk

"We zijn erg teleurgesteld om te moeten melden dat we beide renners zullen moeten missen in de Tour de France. Wij wensen hen het allerbeste bij hun herstel."

Massale valpartij

Het ging gruwelijk mis voor Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle en zo'n vijftig anderen in de vijfde etappe van het Criterium du Dauphiné. Op iets meer dan twintig kilometer van de streep gleden veel renners onderuit vanwege gladheid. De koersorganisatie besloot meteen om de etappe te neutraliseren en geen winnaar uit te roepen. Ook omdat toprenners als Remco Evenepoel, Primoz Rolgic en Juan Ayuso op hun gat lagen.

Nieuwe dreun in 2024

Het is vooralsnog niet het jaar van Visma | Lease a Bike, dat in 2023 alle grote rondes won. In het voorjaar vielen Wout van Aert en Tourwinnaar Jonas Vingegaard al hard. Van Aert zag zijn voorjaar in rook opgaan en kon ook niet naar de Giro d'Italia. Beide mannen worden nu klaargestoomd voor de Ronde van Frankrijk, waar dus Kruijswijk en Van Baarle dus sowieso ontbreken.