Wilco Kelderman moet Giro d'Italia aan zich voorbij laten gaan; vervanger was eerder al succesvol in Italië
Het herstel van Wilco Kelderman duurt langer dan verwacht © Getty Images

Wilco Kelderman moet Giro d'Italia aan zich voorbij laten gaan; vervanger was eerder al succesvol in Italië

13:47, 10-04-2024 / Laatste Update: 13:47, 10-04-2024

Wilco Kelderman zal dit jaar niet in actie komen tijdens de Giro d'Italia. De nummer drie van de Italiaanse koers in 2020 liep een sleutelbeenbreuk op tijdens Parijs-Nice en staat langer aan de kant dan verwacht.

Tijdens de laatste bocht van Parijs-Nice dit jaar ging Kelderman onderuit. Hij kwam uiteindelijk als 21e over de streep tijdens die etappe en behield zo zijn plek in de top-tien van het algemeen klassement. Ploeggenoot Matteo Jorgenson was de verrassende winnaar van de Franse koers.

Door de val brak Kelderman zijn sleutelbeen. Team Visma | Lease a Bike communiceert nu dat het herstel van de Nederlander langer duurt dan verwacht. Hierdoor zal Kelderman niet starten tijdens de Giro. In 2020 werd Kelderman, toen nog als renner van Sunweb, knap derde in de grote ronde. Tao Geoghegan Hart en Jai Hindley bleven hem net voor.

Vervanger

Ook maakt Visma al bekend wie zijn vervanger wordt: Koen Bouwman. De Nederlander won in 2022 nog de blauwe trui (bergtrui) van de Ronde van Italië. Hij was de eerste Nederlander die dit bewerkstelligde. Tijdens deze Giro won Bouwman twee etappes.

Vingegaard en Van Aert

De lappenmand van Team Visma | Lease a Bike puilt ondertussen uit. De Nederlandse formatie weet ook nog niet of grote namen als Jonas Vingegaard en Wout van Aert beschikbaar zullen zijn tijdens de grote rondes in Italië en Frankrijk deze zomer. Zij kwamen allebei lelijk ten val dit voorjaar.

Merijn Zeeman twijfelt over deelname Wout van Aert en Jonas Vingegaard in Giro en Tour: 'Veel scenario's in de maak'

8 april 2024, 16:21

De gifbeker bij Visma | Lease a Bike moet op dit moment helemaal leeg. De Nederlandse ploeg beleefde een goede start van het voorjaar, maar door valpartijen kon dit geen vervolg krijgen. Kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard zijn aan het herstellen van de opgelopen blessures, waardoor hun deelname aan respectievelijk de Giro d'Italia en Tour de France alles behalve zeker is.