'Kan niet geloven dat ik straks weer met mijn kinderen kan spelen': wielrenner deelt update na zware val in Baskenland
Jay Vine kwam zwaar ten val © Getty Images, Instagram Jay Vine, beeldbewerking Sportnieuws.nl

'Kan niet geloven dat ik straks weer met mijn kinderen kan spelen': wielrenner deelt update na zware val in Baskenland

13:08, 10-04-2024 / Laatste Update: 13:15, 10-04-2024

De massale valpartij in de Ronde van het Baskenland zorgde voor een schok in de wielerwereld. Een van de zwaarste slachtoffers was Jay Vine. De Australiër van UAE Team Emirates deelde op maandagavond een update.

Vine brak een nekwervel en twee borstwervels in zijn ruggengraat bij de valpartij van donderdag, waar ook Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic bij betrokken waren. Via Instagram liet Vine vanuit het ziekenhuis van zich horen. "Ik volg heel nauw het plan van de artsen. Ik heb met een rollator mijn eerste stappen al gezet in mijn kamer. Dat was best emotioneel, na alles wat ik heb meegemaakt."

De renner uit de ploeg van onder meer Tadej Pogacar is opgelucht dat hij volledig lijkt te herstellen van zijn zware val. "Ik kan nog steeds niet geloven dat ik op een dag weer kan lopen en spelen met mijn kinderen." Hij geeft in zijn post ook toe erg bang te zijn geweest. "Het was een paar dagen best eng, toen ze nog niet wisten of er zich een neurologische complicatie zou voordoen of dat er toch een operatie moest plaatsvinden."

Wanneer Vine weer op de fiets te bewonderen is, blijft afwachten. Net als bij Vingegaard en Evenepoel, die ook zwaar gehavend waren door de val, lijkt het in elk geval nog lang te duren. "Er is nog een lange weg te gaan, maar ik kijk ernaar uit het proces te beginnen", zo besluit Vine zijn post.

Operatie bij Vingegaard

Vingegaard, het andere grote slachtoffer, werd deze week geopereerd. hij brak zijn sleutelbeen, meerdere ribben en kampt met een klaplong. Ongeveer een halfjaar geleden stapte Vingegaard overigens naar het veiligheidsbureau Safe Cycling om hen te waarschuwen voor het parcours. Zij hebben dit aangekaart bij de organisatie van de koers, maar die lieten vervolgens niks meer van zich horen.

Merijn Zeeman twijfelt over deelname Wout van Aert en Jonas Vingegaard in Giro en Tour: 'Veel scenario's in de maak'

8 april 2024, 16:21

De gifbeker bij Visma | Lease a Bike moet op dit moment helemaal leeg. De Nederlandse ploeg beleefde een goede start van het voorjaar, maar door valpartijen kon dit geen vervolg krijgen. Kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard zijn aan het herstellen van de opgelopen blessures, waardoor hun deelname aan respectievelijk de Giro d'Italia en Tour de France alles behalve zeker is.

Of Vingegaard op tijd fit is voor de Tour de France, is twijfelachtig. Merijn Zeeman, de sportief directeur van Visma | Lease a Bike hakt de knoop in ieder geval nog niet door. "Binnen twee weken hoop ik dat de dingen wat duidelijker worden. Dan kunnen we er concreet een invulling aan geven. Van Aert en Vingegaard moeten wel 100% in orde zijn voor een grote ronde, dat is zeker."