Martijn Baars • 14:00, 10-02-2021 / Laatste Update: 15:41, 08-01-2024

Heb je zin om te gaan wintersporten wanneer de corona-ellende voorbij is? Sportnieuws.nl geeft je wat skioefeningen voor thuis waar je nu alvast mee kan beginnen om straks de juiste houding op ski’s te hebben. Geen vervelende bijkomstigheid: volgens winterporters krijg je daar aantrekkelijke BILLEN van. Zo sta je straks dus niet alleen voorbereid op de piste, maar ben je ook nog eens de king of de queen van de après-ski.

Door: Emma Bente Dekker

Skiërs hebben de beste kont: het bewijs

Als je op wintersport bent heb je misschien niet in de gaten dat je zomaar met een goddelijk lichaam thuis kan komen. In deze vakantie vloeit het bier nou eenmaal rijkelijk en je schuift elke middag én avond (en nacht...) een broodje schnitzel of iets soortgelijks naar binnen, dus je zou denken dat een goede bult zich eerder onder je kin dan op je achterste creëert.

Maar, het blijkt toch écht dat je de prijs voor allerbeste kont in de wacht kan slepen door op skivakantie te gaan. Mits je dan daadwerkelijk af en toe op de ski’s staat, natuurlijk. Daarbij is het ook belangrijk dat je dat in de juiste houding doet. Het Britse sneeuwcentrum Chill Factore deed een onderzoekje en meent te kunnen concluderen dat skiën dé sport is waarmee je de strakste krent kweekt. Of dit onderzoek kwalitatief is valt te betwijfelen, maar verschillende skiprofessionals bevestigen de uitkomst van deze keuring. Skiprof Laura zegt: "Heb je ooit een groepje skiërs een warming-up zien doen waarbij ze door hun hurken zakken? Niet? Je mist wat. Googel maar en je ziet wat voor gespierde billen skiërs hebben."

Oefenen als een pro met zooi die je gewoon in huis hebt

Tijd dus om te werken aan je skikunsten. En van wie kan je in dit geval beter leren dan van de allerbeste (mannelijke en vrouwelijke) skiërs op deze aardbol? Verschillende kampioenskiërs laten zien met welke skioefeningen zij thuis trainen. Daarvoor hebben ze niet veel nodig. Want hoewel er ook in de skiwereld veel (wat zeggen we, héul veel) geld omgaat, zijn de bekende skiracers lekker gewoon gebleven. Geef ze een een fles bleekmiddel, een blik, wat kinderspeelgoed of een (skippy)bal en ze zijn tevreden.

Stap 1: Squaten waarbij je bovenlichaam licht naar voren gebogen is

Bijvoorbeeld met je huisdier:

Stap 2: Balanceer om te leren stabiliseren

Op een (skippy)bal…:

... of op een blik (of 2) met daarop een plank:

Stap 3. Gebruik een trap om te bewegen vanuit de voorovergebogen houding

Zorg daarbij dat je landt op platte voeten.

Stap 4. Maak met random items bochtbewegingen

Heb je stap 1, 2 en 3 onder de knie? Dan kan je proberen om denkbeeldig korte bochtjes te maken met behulp van random items uit je huis (op ski’s in de sneeuw is dit helaas veel moeilijker dan op je voeten op een droge vloer. In de sneeuw begin je daarom altijd met het oefenen van lange bochten). Blijf met je onderlichaam in gebogen positie, houd je heupen stil en beweeg slechts je benen en voeten van links naar rechts, waarbij je over de random items springt, of die items aantikt. Ted Ligety heeft zelfs een heel parcours aangelegd:

Oké, maar wat is die houding op ski’s dan?

De juiste houding krijg je grofweg door je onderlichaam als volgt te positioneren. Zet je voeten gespreid en volledig plat op de grond met de tenen wijzend naar voren, buig je enkels, knieën en heupen, druk je knieën naar voren (probeer bij wijze van met je schenen de voorkant van je schoenen te raken) en hang iets in de voorkant van je schoenen zodat je gewicht op de voorkant van je voeten ligt. Onthoud deze key-zin goed. Want hoewel je nog maar aan de start staat en skiën heus wel wat heftiger is dan deze simpele aanwijzing, is een goed begin het halve werk.

Het klinkt helaas gemakkelijker dan het is om die juiste houding aan te nemen, want zodra jij op een piste bent en op het punt staat om naar beneden te vlammen, is je natuurlijke reactie toch echt om achterover te gaan hangen en je met je bovenlichaam vast te pakken bij de grond. Veel beginners maken de ‘Donald Duck-houding’: ze steken hun kont recht naar achter waarbij ze het bovenlichaam ver tegen de grond drukken. Deze houding is scheef!

Over welk wintersport-onderwerp wil jij meer lezen? Laat het ons weten!