Estafettezwemmers overtuigen op WK met nationaal record en pakken ticket voor Olympische Spelen
Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Caspar Corbeau en Kai van Westering na hun race op het WK. © ANP

10:20, 18-02-2024 / Laatste Update: 10:29, 18-02-2024

De Nederlandse estafettezwemmers hebben zich bij het WK zwemmen van hun beste kant laten zien. Op de 4 x 100 meter wisselslag plaatste het team zich voor de finale en dat deden ze overtuigend. Ze zwommen een Nederlands record en pakten daardoor ook nog eens een ticket voor de Olympische Spelen. Ook de vrouwenploeg plaatste zich voor de WK-finale.

Kai van Westering (rugslag), Caspar Corbeau (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Stan Pijnenburg (vrij) zwommen zondag in de series de tweede tijd achter de Verenigde Staten. Ruim voldoende voor het halen van de WK-finale, maar hun tijd van 3.32,89 was dus ook nog eens een verbetering van het Nederlands record uit 2012. Met de tijd plaatst Nederland zich ook voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

Vrouwen

Bij de vrouwen zwommen Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Kim Busch en ook zij haalden de finale. Hun tijd van 4.02,09 was de vierde tijd en ze waren twee seconden langzamer dan Australië, dat de snelste tijd neerzette zondagochtend.

Finales

De finales van beide estafettenummers zijn zondagavond en dat is meteen ook de afsluiting van het WK zwemmen. Nederland wist deze week al drie keer goud te pakken en al die medailles waren bij de vrouwen. Marrit Steenbergen won de 100 meter vrije slag, Tes Schouten de 200 meter schoolslag en zij wonnen samen met Toussaint en De Waard ook goud op de 4 x 100 meter vrije slag.